Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Symposium Visserij voor een Schone Zee

3 min read

Symposium Fishing for Litter bij grootste inzamelaar van scheepsafval Bek & Verburg, foto KIMO

Op 12 september was het bedrijfsterrein van afvalverwerker Bek & Verburg tijdelijk omgetoverd tot een symposium. Meer dan 90 deelnemers kwamen kennis uitwisselen over afval van de bodem van de Noordzee, de effecten op het milieu en kansen voor recycling.

Ook werd er gesproken over de inzet van beleidsmakers om dit milieuprobleem Europees aan te pakken en werden nieuwe cijfers gepresenteerd over het Fishing for Litter project.

Afval uit zee actueel
Wethouder van Goeree Overflakkee Tea Both heette de aanwezigen welkom namens het Dagelijks Bestuur van KIMO Nederland en België. Ze gaf aan dat afval uit zee nog nooit zo actueel was: MSC Zoë, producten van zee-plastic, een groei van ruim 50% in deelname aan Fishing for Litter binnen 2 jaar en implementatie van Europese richtlijnen.

Door het afval in zee van verschillende kanten belichten kregen de aanwezigen een compleet beeld van de huidige ontwikkelingen. Tinka Murk van Wageningen University presenteerde dat microplastics veel minder schadelijk zijn dan de berichtgeving ons doet geloven. Oplossingen voor het opruimen van de grote stukken, zoals beach-cleaunups en Fishing for Litter, zijn veel belangrijker.

Marijke Boonstra van Stichting de Noordzee en Mareike Erfeling van Rijkswaterstaat Zee en Delta gaven uitleg over de nieuwe SUP-richtlijn waarbij producenten van plastic visnetten meer verantwoordelijkheid krijgen over het afvalstadium van het materiaal.

Tenslotte presenteerde Coen Peelen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de herziende Havenontvangstrichtlijn. Hierin in Fishing for Litter opgenomen als aparte afvalcategorie. Alle lidstaten horen ervoor te zorgen dat binnen twee jaar vanaf juni 2018 afvalvoorzieningen worden gerealiseerd in de havens voor Fishing for Litter afval. Via de volgende links kunt u de presentaties nog eens terugkijken:

De nieuwe richtlijn Havenontvangstvoorzieningen: Coen Peelen – Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Fishing for Litter: opvraagbaar bij KIMO

De SUP-richtlijn: Mareike Erfeling – Rijkswaterstaat Zee en Delta

De onschadelijkheid van microplastics: opvraagbaar bij KIMO

OSPAR monitoring: opvraagbaar bij Marijke Boonstra van Stichting de Noordzee

Feestje voor Fishing for Litter
Sinds 2001 werken we gezamenlijk met de visserijsector om de Noordzee schoner te maken. Al onze gemeenten hebben strand en veel van onze gemeenten hebben havens. De Noordzee wordt zichtbaar schoner doordat een vloot van 132 kotters jaarlijks 300 ton afval inzamelt. Dit afval wordt niet steeds opnieuw weer opgevist en spoelt niet meer aan op de stranden!

Vissers halen al jaren vrijwillig afval uit de zee. Ze zijn misschien regelmatig negatief in het nieuws, maar vissers zijn intrinsiek gemotiveerd om de zee schoon te maken en te houden. Hiervoor zouden ze best wat meer waardering mogen krijgen. Robert te Beest, voorzitter van KIMO International

Het succes van Fishing for Litter stopt niet bij de grens. Robert te Beest, voorzitter van KIMO International, lichtte de groei van de vloot vol trots toe: In 2004 werd Fishing for Litter een internationaal project. Eerst in de UK en daarna volgden meer landen zoals Duitsland, Ierland, Noorwegen en de afgelopen zomer is het project ook weer nieuw leven ingeblazen in België. De Nederlandse vloot is koploper waardoor er een groeiende vraag is naar de expertise van KIMO. Om ook vissers uit andere landen te stimuleren mee te doen, lanceerde KIMO Internationaal begin dit jaar de website www.fishingforlitter.org. Hierop is terug te vinden waar vissers uit verschillende Europese landen hun opgeviste afval kwijt kunnen.

Symposium locatie
Een afvalinzamelingsbedrijf als symposiumlocatie was speciaal gekozen om de aanwezigen te inspireren. Het afval wordt bij Bek & Verburg geoptimaliseerd voor recycling door het te scheiden in 180 afzonderlijke afvalstromen. Door dit te laten zien kregen de aanwezigen echt een kijkje in de keuken wat er met het opgeviste afval gebeurt. Bekijk hier de foto impressie.

Recyclemarkt enorm succes
Tijdens het symposium was er doorlopend een recyclemarkt waar bedrijven en organisaties producten presenteerden gemaakt van opgevist materiaal. Dit waren onder meer: Stichting Juttersgeluk, Healthy Seas, DressCode010, Captain Flotsam, Recycled Island Foundation, KWS, Jungl Amsterdam, Elho, SeaTowl, HAVEP, IKEA, PicusLED, Studio Sterk, Smateria, MBRC the ocean en Lankhorst Recycling Products.

Nieuwe Europese richtlijnen
Marijke Boonstra (Stichting de Noordzee) en Mareike Erfeling (Rijkswaterstaat Zee en Delta) gaven uitleg over de nieuwe Europese richtlijnen. Ten minste twee Europese richtlijnen zullen ervoor zorgen dat er steeds minder afval in zee komt. De Single-Use Plastic richtlijn stelt producenten verantwoordelijk voor het afvalstadium van plastic visnetten. En de herziende Havenontvangstrichtlijn vraagt de lidstaten in iedere vissershaven een voorziening te treffen zodat vissers opgevist afval kosteloos af kunnen geven. [Bron]

Lees meer in het artikel van Visserijnieuws: Samen voor een schone zee

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *