Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

‘Opnieuw verbijstert de politiek Nederlandse vissers’

2 min read

Opnieuw verbijstert de politiek Nederlandse vissers

Aanleiding voor de recente verbazing: ‘geschokte’ oppositiepartijen komen met kamervragen naar aanleiding van NOS-berichtgeving over vissers die langs de kust met meer dan het toegestane 300 pk-motorvermogen vissen en door de Nederlandse overheid niet worden aangepakt.

“Opvallend dat een partij als de PvdA daarvan nu ineens geschrokken zegt te zijn, want deze kwestie speelt al vele jaren”, zegt Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. “Het kwalijke is dat alleen met de beschuldigende vinger naar de Nederlandse vissers wordt gewezen, terwijl het een puur Europees probleem is.”

Nooitgedagt ontkent niet dat ook een deel van de Nederlandse kustvissers met te veel pk’s de vangst binnenhaalt. Hij heeft daarover door de jaren heen diverse brieven gestuurd naar ministers. “Daarin hebben wij als bond aangedrongen op maatregelen in Europees verband. Maar als onze minister in Brussel het probleem aankaart, kijken andere landenvertegenwoordigers haar met een Goofy-blik aan. Waar hebben die Nederlanders het over? Hún vissers doen echt niks verkeerd. Ze steken allemaal hun kop in het zand. Er is geen Europese solidariteit om dit probleem structureel aan te pakken.”

Volgens Nooitgedagt wordt achter de schermen gewerkt aan de ontwikkeling van een black box die overtredingen op zee moet gaan voorkomen. “De moeilijkheid is om zo’n box technisch en juridisch volledig fraudebestendig te krijgen.”

Dat kustvissers niet meer dan 300 pk motorvermogen mogen inzetten is een maatregel van de Europese Unie. Gebleken is dat in 14 lidstaten meer dan de helft van de gecontroleerde vissers zich niet aan die regel houden. “Alleen Nederlandse vissers straffen zou dus hypocriet zijn, zoals het hele verhaal ‘motorvermogen’ van hypocrisie aan elkaar hangt”, zegt Johan Nooitgedagt. ,,Er ís een manier van vissen waarbij extra motorvermogen – en dus extra brandstofgebruik en extra aantasting van het milieu – geen rol speelt: pulsvissen. Daarmee verstook je 70 procent minder. En wie heeft pulsvissen verboden? De Europese Unie.” “Nederland verkoopt schepen naar het buitenland die opeens aan de andere kant van de grens zogenaamd veel minder motorvermogen hebben door er alleen een ander plaatje op te plakken. Minister Schouten valt niets te verwijten. Het is de EU die haar verantwoordelijkheid moet nemen door sterke kaders te stellen”. [Bron: Vismagazine 30 september 2019]

Dit is een reactie op het artikel:
NOS: Nederland ziet pk-fraude kustvissers door de vingers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *