di. feb 18th, 2020

Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Visserijcafé Stellendam – selectiviteit en overleving

1 min read

Het oorspronkelijke idee van de kiwikuil komt uit Nieuw Zeeland

De projectpartners van het project “Onderzoekssamenwerking Selectiviteit en Overleving” organiseerden vrijdag 27 september een Visserijcafé in het Visserij- en Innovatiecentrum Zuidwest-Nederland.

De verschillende innovaties die inmiddels een plekje in het project hebben gekregen kwamen aan bod, met een hoofdrol voor de “Kiwikuil”.

Arie van Wijk (Van Wijk BV) en Pieke Molenaar (WMR) presenteerden de eerste resultaten van de tests met de kiwikuil op de GO23. Het oorspronkelijke idee van de kiwikuil komt uit Nieuw Zeeland (vandaar de naam), waar al met het concept gevist wordt in pelagische en demersale visserijen. In het onderzoeksproject wordt nu gewerkt aan het toepasbaar maken van het concept in de Noordzee.

Daarnaast werden drie initiatieven gepresenteerd die getest worden binnen de BT2 tongvisserij. Het gaat hierbij om de wigpees, het scheidings- en ontsnappingspaneel, en de borstelpees. Het ontwerp van de wigpees is gemaakt door Cees van Eekelen (WR189). Het scheidings- en ontsnappingspaneel wordt getest op de TX36. De borstelpees is een ontwerp afkomstig van Dirk Kraak van de BRA7. [Bron]

Een uitgebreider verslag van Het Visserijcafé is te lezen in Visserijnieuws van 4 oktober.

Lees ook op Igo.nl: Visserijcafé Stellendam – Selectiviteit en overleving

Video: Netinnovatie Kiwikuil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *