Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vissers testen alternatieven voor pluus

2 min read

Experiment op TH10 met biologisch afbreekbaar wit pluis

In 2013 is een project begonnen waarin vissers, materiaalproducenten, onderzoekers, de overheid en natuurbeschermers samenwerken om alternatieven te vinden voor het gebruik van ‘pluis’, plastic draadjes die gebruikt worden om visnetten te beschermen.

De afgelopen jaren zijn veel verschillende materialen getest, van rubber tot natuurlijke vezels en zelfs hout. Uit deze tests zijn nog een paar kansrijke alternatieven overgebleven. Vanaf oktober/november dit jaar worden er door vissers onder meer tests uitgevoerd met biologisch afbreekbaar pluis/pluus.

Alternatieven

Het tuig van vier kotters, TX1, HA4, TH6 en GO48 zal worden uitgerust met het alternatieve pluis. Het is speciaal ontwikkeld voor de visserij omdat het meeste gangbare biologische afbreekbare materiaal niet afbreekt in water. Gedurende de tests wordt er onder andere onderzocht hoe het materiaal ‘vist’ en wat de slijtage is. Daarnaast zal het materiaal op land ook onderzocht worden hoe dit zich gedraagt onder verschillende omstandigheden.

“Dit materiaal voldoet nog niet aan alle voorwaarden die we aan een alternatief stellen, maar we zijn hoopvol dat we hiermee op het goede spoor zitten. Tests zullen moeten uitwijzen hoe het materiaal slijt, of het in de praktijk bruikbaar is en of het werkt en ook zal er gekeken moeten worden naar het financiële aspect”, aldus Sarah Verroen van VisNed.

Naast biologisch afbreekbaar pluis, wordt er ook gewerkt met Jakleer. Dit is één van de alternatieven die positief zijn ontvangen in de reguliere visserij. Dirk Kraak van de BRA 5 uit Den Helder is één van de schippers, die jakleer gebruiken in plaats van pluis. De jak is een Aziatisch bergrund met een zeer dikke en stugge huid. Het leer is daardoor uitermate taai en bestand tegen slijtage. (lees verder in dit artikel in de Volkskrant).

VisPluisVrij project

Pluis is de naam die gegeven wordt aan de fel oranje of blauwe plastic draadjes die onder visnetten voor de bodemvisserij hangen om deze te beschermen tegen slijtage. Gedurende het vissen en tijdens onderhoudswerkzaamheden kunnen deze draadjes in zee terechtkomen. De partners van het project VisPluisVrij zet zich in om tot oplossingen te komen om de hoeveelheid pluis die jaarlijks in zee terechtkomt te verminderen. Het project is een samenwerkingsverband tussen VisNed, Stichting De Noordzee, Rijkswaterstaat, materiaalproducenten en onderzoekers. De testen worden gecoördineerd door VisNed.

Europese richtlijn

De zoektocht naar alternatieven is inmiddels bittere noodzaak, zegt Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee. ‘Europa heeft dit jaar een richtlijn aangenomen waar de aanpak van vervuiling van vistuig gerealiseerd moet worden, lidstaten hebben nog twee jaar de tijd om dit in hun landelijke wetgeving op te nemen.’ [Bron]

Lees meer over alternatieven voor vispluis:
Project VisPluisVrij
Visserijnieuws (7 september 2019)
Volkskrant (18 september 2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *