Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Windmolen bouwer Orsted waarschuwt voor lagere opbrengst windparken

2 min read

Het blokkade-effect heeft betrekking op het vertragen van wind bij het naderen van de turbine, terwijl het wake-effect de neerwaartse turbulentie van wind tussen en binnen windparken negatief beïnvloed.

Aandelen van de mondiale offshore windmarktleider Orsted daalden scherp nadat het bedrijf waarschuwde dat belangrijke modellen voor productieprognoses voor windparken zijn onderschat. Het bedrijf kondigde een kostenreductie aan met mogelijk banenverlies.

De aandelen van het bedrijf daalden 8% kort na de bekendmaking van een marktupdate tijdens de lunch op dinsdag, terwijl andere beursgenoteerde spelers in de windenergiesector ook daling vertoonden nadat Orsted had gewaarschuwd voor mogelijke industriebrede negatieve gevolgen.

Orsted zei dat een intern project om de langetermijnproductievariabelen beter te begrijpen “ons ertoe heeft gebracht te concluderen dat onze huidige productieprognoses de negatieve impact van twee effecten op onze activaportefeuille onderschatten, het blokkade-effect en het wake-effect”.

Het blokkade-effect heeft betrekking op het vertragen van wind bij het naderen van de turbine, terwijl het wake-effect de neerwaartse turbulentie van wind tussen en binnen windparken negatief beïnvloed.

Orsted – ‘s werelds grootste exploitant van offshore wind, actief in Europa, Taiwan en de VS – zei: “Wij zijn van mening dat onderschatting van blokkade- en wake-effecten waarschijnlijk een industriebreed probleem zal zijn.

“Hoewel er nog steeds onzekerheid is, is het duidelijk dat de aanpassing van de productieprognose die voortvloeit uit onze analyse een negatief effect heeft op onze financiële schattingen.”

De Deense groep verlaagde doelgerichte, niet-gelijkmatige levenscyclusrendementen van 7,5-8,5% naar 7,0-8,0% van zeven projecten die ze won in concurrerende aanbestedingen: Borssele 1 & 2, Hornsea 2, Duitse Cluster 1, Gode Wind 3 & 4, Greater Changhua 1 & 2a, Greater Changhua 2b & 4 en Revolution Wind.

Het voegde eraan toe: “Lifetime load factor van 48-50% voor een gedefinieerde Europese offshore windportfolio en bouw- en ontwikkelingsprojecten is teruggebracht tot ongeveer 48% dankzij de aanpassing van productieprognoses.”

Orsted waarschuwde beleggers ook voor een negatieve impact van het lagere feed-in tarief dat het in Taiwan moest slikken, en zei dat het “de schatting van Capex voor de Deepwater-ontwikkelingsportfolio in de VS heeft verhoogd, meestal gerelateerd aan de transmissieactiva”.

Orsted zei dat het nu van plan is om tussen 2020 en 2022 DKr 500 m – 600 m ($ 74 m – 90 m) te besparen, waarvan de helft “zal komen van reducties in onze personeelsfuncties, in zowel interne als externe uitgaven”.

Nieuws over de voorspelde herziening bracht Orsted ertoe om de financiële resultaten van het derde kwartaal eerder dan verwacht bekend te maken. Het zei dat deze in lijn waren met de verwachtingen, met inkomsten uit operationele windparken met 35% en driemaandelijkse nettowinst met DKr 1 bn naar DKr 1.45 bn. (bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *