Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Veiligheid en visserij… Een onderzoek naar de grootste onderzeese kabel ter wereld die via het Nauw van Calais loopt

3 min read

Sinds 18 november staat de Sea-Me-We-3, onderzeese telecommunicatie kabel, geëxploiteerd door het Belgische bedrijf Belgacom, centraal in een openbaar onderzoek in 35 Franse kustgemeenten in het noorden en het Nauw vanCalais.

Met een totale lengte van 39.000 km is de Sea-Me-We 3 de langste onderzeese kabel ooit geïnstalleerd. Het verbindt Noord-Europa met Australië! Onzichtbaar, het is essentieel voor ons dagelijks leven omdat het voor een vlotte werking van het internet voor miljoenen mensen zorgt.

Een openbaar onderzoek: waarom?

Vanaf maandag 18 november tot 20 december is het leggen van deze kabel en de exploitatie ervan het onderwerp van een openbaar onderzoek van ongekende omvang. Het betreft de inwoners van de 35 gemeenten van de Opaalkust, van Duinkerken tot Berck via Sangatte en Boulogne-sur-Mer, de plaats van de procedure.

Als het onderwerp erg technisch is, blijft het toch gevoelig. Inderdaad, in geval van schade aan de kabel, kan de internetverbinding van een heel land meerdere dagen worden verbroken. De kabel werd in gebruik genomen in 2000, na te zijn gebouwd door Alcatel Submarine Networks – ASN – gevestigd in Calais.

De Staat heeft de exploitatie van het openbare maritieme domein aan Belgacom erkend in ruil voor het onderhoud van de kabel. Belgacom moet daarom aan een nauwkeurige reeks specificaties voldoen. Maar het bedrijf wil enkele wijzigingen in de frequentie van het controleren van de situatie van de onderzeese kabel.

De interactieve kaart vindt u hier.

Zeer strikte veiligheidsvoorschriften

In gebruik genomen in maart 2000, ligt deze Sea-Me-We-3 telecommunicatiekabel Zuidoost-Azië, Midden-Oosten, West-Europa – begraven onder het zand van de kust van de Opaalkust ongeveer drie meter diep. Het Belgische bedrijf doet het onderhoud aan de kabel op 85 km langs het nauw van Calais en 25 km ten noorden.

Nadat het heeft verloren voor de administratieve rechtbank zal het bedrijf Belgacom moeten voldoen aan de nieuwe eisen van de prefectuur: verplichte vijfjaarlijkse audits, systematische inspecties vóór stormwaarschuwingen of grootschalige meteorologische fenomenen.

Luc Guilbert, de onderzoekscommissaris, zegt: “De gebruikers zijn geen experts op dit gebied, mijn taak is alleen om de observaties van de mensen die bij de zaak betrokken zijn te verzamelen, maar de kwestie is natuurlijk belangrijk. Het Nauw van Calais is een mijnenveld waarin tientallen communicatiekabels zijn ingegraven. Veiligheid is van het grootste belang, bijvoorbeeld voor de boten en de bemanningen van kotters, omdat het met de zeestromingen mogelijk is dat de kabel naar de oppervlakte komt”.

Samenwerking tussen Kabelmaatschappijen en vissers

Het onderwerp is des te gevoeliger omdat samenwerking tijdens het leggen  van de kabel met de vissers niet altijd gemakkelijk is. “De Sea-Me-We is slechts één kabel tussen de vele in het Nauw van Calais, wat een vrij kleine ruimte is”, merkt Antony Virat op, secretaris-generaal van het Regionaal Comité voor de zeevisserij.

“De kabel is ingegraven, maar met de zeestromingen komt hij soms naar de oppervlakte, dus is men bang voor incidenten, vooral omdat het een gebied is waar veel kotters actief zijn. Tijdens het onderhoud kunnen kotters er niet vissen, terwijl ze 24 uur per dag actief zijn, ze moeten dus absoluut worden gewaarschuwd, anders levert het problemen op voor de samenwerking”.

Dit openbare onderzoek vindt plaats bijna 20 jaar na de installatie van Sea-Me-We-3. Als er op nu een incident plaatsvindt door de visserij, kan een deel van de Sea-Me-We-3 in de Middellandse Zee vijf dagen lang geen toegang tot het web geven in Algerije. (bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *