Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vaticaan eist betere arbeidsomstandigheden voor vissers

1 min read

Kardinaal Peter Turkson, de voorzitter van het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling, roept in een boodschap voor de Wereldvisserijdag (21 november) op tot een aanzienlijke verbetering van de arbeidsomstandigheden voor al wie in de visserijsector werkt.

Jaarlijks verliezen 32.000 mensen het leven in de visserijsector.
Daarmee is het een van de gevaarlijks arbeidssectoren ter wereld. De boodschap voor de Wereldvisserijdag staat dit jaar in het teken van de sociale verantwoordelijkheid in de hele visserijketen. Kardinaal Turkson onderstreept het belang van de visserijsector voor het overleven van miljoenen mensen wereldwijd.

Ook het Apostolaat ter Zee (Stella Maris) verwijst naar aanleiding van deze dag naar de vele gevallen van misbruik, naar de precaire arbeidsomstandigheden, valse contracten en zelfs slavernij die ook vandaag nog altijd wereldwijd in de visserij plaatsvinden. Zo klaagde Stella Maris eerder dit jaar een incident aan op de Seychellen waarbij de kapitein van een schip aan vier Filipijnse vissers van wie het arbeidscontract was verlopen, weigerde om hun vliegtickets naar hun familie thuis in de Filippijnen te betalen. Dankzij de tussenkomst van Stella Maris en andere instanties werden de vissers uiteindelijk toch betaald én gerepatrieerd. (bron)

 

Kardinaal Peter Turkson

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *