Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zoekactie naar vermiste UK 165 ‘Lummetje’

2 min read

Het gezonken wrak van de vermiste Urker kotter is hoogstwaarschijnlijk gevonden. Marineschip Zr. Ms. Makkum heeft met sonar op de bodem van de Noordzee iets gevonden, bevestigt de kustwacht. Of het om de kotter gaat, kan alleen met visueel contact definitief bevestigd worden. Het weer is donderdag echter te slecht om te duiken, aldus de kustwacht. Ook vrijdag is de kans klein dat mensen het water in kunnen. Dan wordt er nog meer slecht weer verwacht.

Van de opvarenden is nog geen spoor. Het gaat om een 27-jarige en een 41-jarige man uit Urk. Andere viskotters zoeken voor de kust van Texel naar de vermiste vissers. Politie zoekt langs het strand van het eiland.

Vlot en vest gevonden
In de loop van de ochtend werd een reddingsvlot gevonden, maar dat was leeg. Er werd ook een licht op het water gezien. Dat bleek van een zwemvest te zijn. Daar werd verder niemand in de buurt gevonden.
Op de plek waar het marineschip het wrak ontdekte, werd ook wat brandstof en een reddingsboei gevonden.

Noodsignaal
Rond 05.45 uur kwam er een noodsignaal binnen van de Urker kotter UK-165. Het gaat om de garnalenkotter Lummetje, van het zeevisserijbedrijf J. Foppen uit Urk. Het signaal kwam vanaf de Noordzee, op ongeveer zeven kilometer ten westen van Texel. De kotter stoomde op dat moment op naar het noorden.

Volgens woordvoerder Ron Corstanje van de Kustwacht gaf het zogeheten EPIRB-baken van de kotter een noodsignaal af. Het baken zit aan de brugvleugel van het schip bevestigd en gaat zenden op het moment dat het vaartuig zinkt. De kustwacht heeft geprobeerd contact te krijgen met het schip, maar dat lukte niet.

Daarop startte een grote zoekactie. Het marineschip was toevallig in de buurt en bood aan om te helpen, net als de viskotters. Verder helpen verschillende KNRM-vaartuigen, twee boten van de kustwacht, een vliegtuig van de kustwacht en twee helikopters mee met het zoeken naar de opvarenden. Volgens de kustwacht gaat het zoeken door tot het donker wordt.

Onstuimig weer
Op het moment van het noodsignaal was er volgens weerman Robert de Vries ten westen van Texel sprake van onstuimig weer. Het regende en er stond windkracht 5 á 6. De hoogte van de golven was op het moment van het noodsignaal het hoogst van de afgelopen nacht. De golven waren ruim 2,5 meter.

De Stentor sprak met een collega visser van Texel, Johan Daalder. Hij voer op het moment van het noodsignaal in de buurt van de Urker kotter. Volgens Daalder was er sprake van behoorlijke golven en een hoop stroming. “We twijfelden om terug te keren naar de kust. Het was kantje boord.” (bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *