Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe Charisma LK-362 in de vaart

2 min read

Nieuwe Charisma LK362, foto Karstensens Skibsværft AS

Op de Shetland eilanden is de nieuwe LK-362 Charisma in de vaart genomen. Ze is de derde nieuwbouwer dit jaar nadat de ‘Zephyr’ en ‘Adenia’ beide in september werden afgeleverd. De ‘Serene’ en ‘Research’ werden beide vervangen in de herfst van vorig jaar.

Met een lengte van 75 meter en een breedte van 15,3 meter is ze vijf meter langer en 80 centimeter breder dan haar voorganger, die na 16 jaar dienst voor de Charisma- partners naar IJsland is verkocht.

Vijf van de oorspronkelijke negen aandeelhouders vissen nog steeds op de Charisma, ze is het vierde schip dat deze naam draagt. Het casco van het schip werd voltooid in Polen en verder werd het schip afgebouwd op de Deense Karstensens werf.

Het schip gaat  haar vangst lossen aan de Pelagia vis verwerkingsfabrieken die nu eigenaar zijn van wat voorheen Shetland catch was, maar de bedoeling is dat er ook gelost gaat worden bij verschillende fabrieken in Noorwegen.

Nu het makreelquotum van volgend jaar met 42 procent wordt verhoogd en de prijzen standhouden, ziet de toekomst voor de pelagische vloot op de Shetland eilanden er goed uit.

De nieuwe Charisma heeft een gekoelde zeewater (RSW) tankcapaciteit van 2.380 kubieke meter, maar het is onwaarschijnlijk dat het schip meer dan 1.800 ton makreel per keer zal lossen, dit is afhankelijk van de tijd van het jaar en de stevigheid van de vis.

De hoofdmotor van het schip is een Mann V12 van 7200 kW die een asgenerator van 3200 kW aandrijft en een Brunvoll-schroef van 4,2 meter. De voorste en achterste boegschroeven (de voorschroef is intrek baar) van 890 en 950 kW kunnen worden aangedreven door de asgenerator of de hulpmotoren. Er zijn twee 1550 kW Caterpillar-hulpmotoren en twee 250 kW-havengeneratoren aan boord.

De Charisma vist nu voor Kerstmis op makreel rond de Shetland eilanden met technici van de diverse toeleveranciers aan boord. Interieurfoto’s van het schip zijn te vinden op de Facebook-pagina van scheepswerf Karstensens.

Video: Aankomst Charisma op de Shetland eilanden, 3 dec. 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *