Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe Noorse longliner ‘Fay’ gezonken

1 min read

De Noorse longliner ‘Fay’ uit Averøy is zaterdag 28 december gezonken in de Barentszzee Foto: Redningsselskapet

De Noorse longliner ‘Fay’ uit Averøy is zaterdag 28 december gezonken in de Barentszzee. De 12 bemanningsleden zijn gered door een Sea King reddingshelikopter.

Coastal Radio North in Bodø ontving een Mayday van het vissersschip om 11:00 uur. De schipper melde dat er water naar binnen stroomde. Er werd een grote reddingsactie gestart. De positie van de Fay was toen 23 zeemijl ten noordoosten van de Noordkaap [Noorwegen]

De 12 bemanningsleden (waaronder een Nederlander) waren uit voorzorg in de reddingsvlotten geklommen waaruit de helikopter ze allemaal heeft opgepikt.

De vissers zijn naar Honningsvåg [Noorwegen] gevlogen. Niemand raakte gewond. De Fay is rond 13:30 gezonken. Oorzaak van het zinken is onbekend.

Het ongeluk gebeurd slechts een jaar na het in de vaart komen van deze moderne longliner / netter. Eind november 2018 werd de ‘Fay’ gedoopt. Het schip van 21 meter lang en 10 meter breed is gebouwd door Stadyard op Raudeberg in 2018.

Fay is de nieuwste in een reeks kustvissersvaartuigen voor Noorse eigenaren met een uitzonderlijke breedte in verhouding tot de totale lengte. Het schip is uitgerust voor het vissen met staande netten gecombineerd met een Mustad autoline-systeem van 60.000 haken. Eigenaar is Kenfish AS in Kristiansund.

De 21 meter lange “Fay” met aan boord de nieuwste autoline-technologie toen het in december 2018 in de vaart werd gebracht. Foto: Stadyard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *