Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vlaams project “Visserij Verduurzaamt” breidt uit

2 min read

Vlaams project “Visserij Verduurzaamt” breidt uit

Vlaanderen breidt het initiatief “Visserij Verduurzaamt” uit. Er zijn middelen toegekend voor 2 bijkomende projecten. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Bart Tommelein (Open VLD).

Het initiatief “Visserij Verduurzaamt” werd midden juni 2018 gelanceerd en heeft als doel om het uithangbord te worden voor de Vlaamse visserij. Het gaat om een specifieke en objectieve erkenning die de visserijsector heeft ontwikkeld voor de inspanningen van de vloot. Op basis van 11 indicatoren zoals de staat van visbestanden, het brandstofverbruik, het dierenwelzijn en de gezondheid van de bemanning wordt een score toegekend.

Om deel te nemen aan het initiatief dienen rederijen aan een basisnorm te voldoen en een engagementsverklaring te onderschrijven dat ze zullen streven naar een hogere score. Ze kunnen daarvoor rekenen op de hulp van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). De erkenning “Visserij Verduurzaamt” kunnen ze zichtbaar maken op de veilklok en op facturen. 8 op de 10 vaartuigen zijn intussen betrokken in het initiatief.

Er zijn middelen toegekend voor 2 nieuwe projecten:

Voor “Visserij Verduurzaamt Support” werd 335.000 euro voorzien en het wordt uitgevoerd door het ILVO. Hierin worden acties ondernomen om het interne datasysteem verder uit te bouwen waarbij het objectieve en wetenschappelijk onderbouwde beoordelingssysteem up-to-date gehouden en geautomatiseerd wordt. Er worden verbetertrajecten voor vissersvaartuigen verder ontwikkeld om hen te stimuleren in te zetten op duurzame investeringen en technieken waarbij ze zelf op de website hun individuele vorderingen kunnen opvolgen.

Het tweede project is “Visserij Verduurzaamt Market” waarvoor 65.000 euro voorzien is en dat uitgevoerd wordt door de Rederscentrale. Hier ligt de focus op het kunnen benutten van dit erkenningssysteem op de markt. Tegelijk wordt ook de communicatie vanuit de sector richting visverwerking, maar ook richting kleinhandel en consument verder uitgebouwd. [Bron]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *