Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Schepen worden niet meer automatisch toegelaten tot Britse Wateren na Brexit

3 min read

Het automatische recht van EU-schepen om in Britse wateren te vissen, in overeenstemming met het gemeenschappelijk visserijbeleid van de EU, moet worden beëindigd volgens de visserijwet die vandaag aan het parlement is geïntroduceerd.

Er zullen ook maatregelen worden getroffen om duurzame visserij en “klimaatvriendelijke” visserij in de Britse wateren te waarborgen, dit is toegevoegd in de laatste versie van het wetsvoorstel die de laatste keer moest worden afgeschaft. Dit is in overeenstemming met de milieuverplichtingen van de overheid en bepalingen om financiële steun te verlenen aan vissersgemeenschappen.
Maar campagnevoerders zeiden dat de ‘Fisheries Bill’ niet voldeed aan de beloften van ministers om de afnemende visbestanden te beschermen en te veel mazen in de wet bevatte.

Toegang tot Britse wateren is waarschijnlijk een belangrijke onderhandelings voorwaarde in onderhandelingen met de EU over een nieuwe handelsovereenkomst. Verschillende Europese politici en ambtenaren hebben duidelijk gemaakt dat zij van mening zijn dat de Britse toegang tot de lucratieve markten voor financiële diensten van de EU afhankelijk moet zijn van de toegang die de Europese vissersvloten momenteel hebben tot de Britse wateren.

De Britse vissersvloot heeft ongeveer 11.000 mensen in dienst en is minder dan £ 1 miljard waard voor de nationale economie. Vissen werd echter een groot probleem tijdens de referendumcampagne. Dankzij concessies van opeenvolgende Britse regeringen sinds de jaren zeventig, vangen EU-lidstaten een veel groter deel van de vis in de Britse wateren dan de nationale vloot.

Theresa Villiers, milieusecretaris, zei: “Deze nieuwe wet neemt de controle over onze wateren terug, waardoor het VK een duurzame, winstgevende visindustrie voor onze kustgemeenschappen kan creëren, terwijl de gezondheid van de Britse visserij op lange termijn wordt gewaarborgd. Het verlaten van het mislukte gemeenschappelijke visserijbeleid van de EU is een van de belangrijkste voordelen van Brexit. Het betekent dat we een eerlijker systeem kunnen creëren. ”

Barrie Deas, chief executive van de National Federation of Fishermen’s Organisations, zei: “Nieuwe bepalingen in het wetsvoorstel zullen betekenen dat het VK rekening zal houden met de impact van klimaatverandering op zijn visserij, met een nieuwe doelstelling om ons in de richting van ‘klimaat-slim’ ‘vissen.’ te brengen.

Campagnevoerders zijn echter bezorgd dat de ministers zouden kunnen proberen de toezeggingen van de regering om duurzaam te vissen af ​​te zwakken. Ze riepen op tot meer duidelijkheid over de vraag of grotere quota zouden worden toegewezen aan kleinere boten, die duurzamer zijn dan enorme trawlers, en riepen de regering op om camera’s op schepen in te voeren om ervoor te zorgen dat duurzame praktijken werden gevolgd, zoals controleren of schepen zich houden aan het niet discarden van vis.

Patrick Killoran, bij Greener UK, zei: “Dit [wetsvoorstel] zal alleen werken als de regering mazen in de laatste wet dicht waardoor ministers de visgrenzen konden overschrijden. De focus die we de komende maanden op rechten en toegang kunnen verwachten, moet gepaard gaan met meer details over hoe de overheid daadwerkelijk voor duurzame visserij zal zorgen. ”

Sarah Denman, UK milieurechtadvocaat bij ClientEarth, zei: “Het wetsvoorstel schiet ver tekort bij de belofte van de regering om een ​​duurzame visserij veilig te stellen. Een duidelijke eis om duurzame visgrenzen vast te stellen is van vitaal belang om de vispopulaties te beschermen en te werken aan herstel van de oceaan, maar dit ontbreekt in de wet [en] belangrijke instandhoudingsmaatregelen om overbeviste soorten te beschermen zullen worden verwijderd zodra het VK de EU verlaat, en zal niet worden vervangen in de rekening. ”

Ze zei dat de onderhandelingen met de EU “een belangrijke test zouden zijn om te zien of de regering serieus is over het duurzaam beheren van onze visserij ten behoeve van het mariene milieu en kustgemeenschappen”. (bron)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *