Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Marine ruimt explosieven van Noordzeebodem

2 min read

Zr. Ms. Willemstad. Archief foto Defensie

De Zr. Ms. Willemstad ruimt komende weken explosieven in de Noordzee. Het gebied strekt zich uit van België tot en met het zuiden van Noorwegen.

Het marineschip opereert in een deel van de meest bevaren scheepsroutes ter wereld. Op de bodem van de Noordzee liggen naar schatting nog vele duizenden gevaarlijke projectielen. De mijnenjager vertrok gisteren en blijft bijna 4 maanden weg.

De Willemstad sluit zich aan bij het permanente NAVO-vlootverband. Dit is de zogenoemde Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1), bestaande uit mijnenjagers. Gezamenlijk ontdoen ze de wateren van onder meer zeemijnen en vliegtuigbommen.

Zr. Ms. Willemstad is de 1e mijnenjager, die is uitgerust met de nieuwste Remus-systemen. Dat zijn onderwaterdrones met sonar, camera en precisienavigatieapparatuur. De Remus brengt onder water stukken bodem en objecten in kaart. Denk aan mijnen, maar ook aan andere explosieven en voorwerpen. De onderwaterdrone kan vooraf geprogrammeerde opdrachten zelfstandig uitvoeren.

Niet meer mijnengevaarlijke gebied in

Met de nieuwe Remus neemt de marine een voorschot op de nabije toekomst. Vanaf 2025 vaart de zeemacht met nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen. Zij vervangen de huidige mijnenjagers. De nieuwe schepen krijgen diverse onbemande systemen, waaronder de Remus. Door deze te gebruiken hoeft een mijnenjager straks niet meer zelf het mijnengevaarlijke gebied in.

Open Spirit en Joint Warrior

Verder neemt het vlootverband deel aan de jaarlijkse Historical Ordnance Disposal operatie in de Baltische Zee. Tijdens deze Open Spirit 2020 ruimen de marines explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De mijnenjagers maken de zee daarmee veiliger voor de scheepvaart.

Ook neemt SNMCMG1 deel aan Joint Warrior. Daarbij wordt het juist reageren in geval van verschillende dreigingen getraind in internationaal verband. [Nieuwsbericht Defensie | 03-02-2020]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *