Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Europese vissersvloot wordt kleiner

2 min read

De Europese vissersvloot blijft krimpen. Foto Filip Cordenier

De Europese vissersvloot blijft krimpen. Het aantal actieve schepen geregistreerd in 2018 was 81860. Ze hadden een gecombineerde capaciteit van 1,5 miljoen bruto ton en een totaal motorvermogen van 6,2 miljoen kilowatt.

In vergelijking met 2008 daalde het aantal schepen met 4%, het totale bruto tonnage met 17% en het motorvermogen met 10%.

Dit blijkt uit cijfers die het statistisch bureau Eurostat donderdag publiceerde. De Europese vissersvloot is divers. Spanje heeft het hoogste bruto tonnage, Frankrijk de meeste pk’s en Griekenland de meeste schepen.

De meerderheid van de Europese vissersvloot is niet meer dan 10 meter lang en er is een klein aantal schepen met een lengte van meer dan 40 meter. De gemiddelde grootte van een Europees vissersschip in 2018 was 19 bruto ton en het gemiddelde motorvermogen was 75 kilowatt.

Gemeten naar bruto tonnage had Spanje verreweg de grootste vissersvloot van de lidstaten (21% van het EU-totaal). De vloten van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, de op een na grootste, waren bijna de helft van die in Spanje.

Gemeten naar motorvermogen was de grootste vloot echter die in Frankrijk (16% van het EU-totaal), gevolgd door Italië (15%) en Spanje (13%).

Gemeten naar het aantal schepen lag de grootste vloot van de EU in Griekenland (18% van alle schepen), gevolgd door Italië (15%) en Spanje (11%). Griekse schepen waren echter gemiddeld klein, met een gemiddelde grootte van 5 bruto ton en een gemiddeld motorvermogen van 29 kilowatt in 2018.

Illustratie door Eurostat: Capaciteit Europese vissersvloot 2018

Europese vangsten in 2018 geschat op 5,3 miljoen ton levend gewicht

De totale EU-vangst in 2018 was naar schatting 5,3 miljoen ton levend gewicht, vergelijkbaar met die in 2017. Onder de lidstaten waren er hogere vangstniveaus in Frankrijk (voorlopig + 11%), Nederland en Duitsland (beide + 14%) maar lagere niveaus in het Verenigd Koninkrijk (-4%) en Denemarken (naar schatting -13%). De vissersvloten van Spanje, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland hebben in 2018 ongeveer twee derde van alle vangsten in de EU gevangen.

Voor meer informatie over de beschikbare statistieken in dit gebied, bekijk het overzicht dat hier toegankelijk is . Zie voor meer informatie het artikel statistieken uitgelegd Visserijstatistieken en de publicatie Landbouw-, bosbouw- en visserijstatistieken – editie 2019 .  [Nieuwsbericht Eurostat 30/01/2020]

Aanvoer in Altea, Spanje. Foto Filip Cordenier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *