Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Kan de Chinese seafoodsector het coronavirus overleven?

3 min read

Niet alle aspecten van de Chinese seafoodhandel zijn negatief in de nasleep van de coronavirus-pandemie volgens de in Shandong gevestigde Chinese aquacultuurspecialist Ronnie Jin.

Handelaren in zeevruchten hebben hun tanks en rekken zoals gewoonlijk gevuld vóór het recente Lentefestival, het belangrijkste festival voor Chinezen en het drukste seizoen gedurende het hele jaar. Boston kreeft, bruine krab, koningskrab, deze kostbare kreeft reizen over duizenden kilometers afstand en worden in rood gewikkeld voor het feestelijke lentefeest.
Na de ontdekking van een onbekende vorm van longontsteking bij seafood handelaren in Wuhan begin december, heeft luxe seafood veel van zijn aantrekkingskracht verloren.

De seafoodmarkt van Hua-nan werd officieel gesloten vanwege de epidemie op 1 januari. Overdracht van het virus van mens op mens werd achteraf bevestigd en de stad Wuhan werd afgesloten. Vanwege het reisseizoen van het lentefestival bleken echter miljoenen potentiële virusdragers al terug te zijn gegaan naar hun thuisstad voor hun familiereünies. Al snel werd elk soort samenscholing ontmoedigd. Hoewel het virus sindsdien eerder afkomstig is van vleermuizen in plaats van vis, leden de seafoodhandelaren flinke verliezen toen mensen stopten met eten in restaurants en ze moesten kijken naar vele schelpdieren die in hun watertanks stierven.

“Ik begon drie dagen voor het Lentefestival een voorraad aan te leggen en had me volgekocht voor het avondeten, maar veel klanten annuleerden de dag ervoor hun reservering en ik leed een groot verlies. De situatie verbetert nu echter omdat ik nogal wat online bestellingen heb ontvangen – klanten hebben de neiging om thuis eten te bestellen, omdat ze bang zijn om naar buiten te gaan, “zei de heer Ma, een viserkoper in Guangzhou.

Viskwekers hebben ook geleden om een ​​vergelijkbare reden. Transportbeperkingen betekenden dat leveringen van diervoeders en medicijnen niet mogelijk waren en dat werknemers niet naar hun werk konden reizen zonder 10 dagen in quarantaine te gaan. Gelukkig heeft een regering sindsdien vervoer in verband met landbouwvoorraden toegestaan.

Viskweker, de heer Li in Nanning, legt uit: “Normaal bereiden we zeven dagen visvoer voor het festival, omdat de voedermolen na het festival operationeel moet zijn. Maar nu heb ik geen voer meer. Mijn vissen zullen na enige tijd verhongeren als ik het voedsel niet op tijd kopen. Hopelijk gaat de situatie snel voorbij en keert het normale leven terug. ”

Waterdieren overleefden tijdelijk het voedseltekort maar een onvermijdelijke prijsdaling heeft plaatsgevonden. China is meestal de grootste importeur van garnalen uit Ecuador en Canadese kreeft, dus de impact heeft ook de andere kant van de wereld bereikt.

Supermarkten zijn normaal geopend en sommige restaurants hebben hun deuren geopend, maar er komen maar heel weinig mensen binnen. Er wordt ons verteld dat het verstandiger is om thuis te blijven, hoewel we overal mogen komen waar we willen. Persoonlijk ben ik geneigd thuis te blijven omdat het virus zich zonder symptomen kan verspreiden. Je weet nooit of iemand die langskomt gezond of besmet is.

Bedrijven en scholen hebben de heropening uitgesteld, zodat de piekperiode van uitbraak kan worden vermeden. Mijn eigen projecten moeten worden uitgesteld en niemand weet wanneer ik opnieuw moet beginnen. Het hele land zou op 10 februari weer aan het werk gaan, tien dagen later dan normaal. Medewerkers en studenten worden echter aangemoedigd om thuis te werken en vergaderingen te houden met behulp van online software.

Online retailers zoals Hema Fresh, een dochteronderneming van Alibaba, ziet online bestellingen omhoogschieten, waarbij bestellingen voor ingevroren en verwerkte vis de levende vis vervangen die vaak de voorkeur geniet op vismarkten.

Als het virus op SARS lijkt, verdwijnt het wanneer het weer warmer wordt. Maar hoe dan ook, er is geen twijfel dat de ramp vele aspecten van de Chinese economie zal veranderen, waaronder aquacultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *