Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Damen verbouwt schip voor wetenschappers

1 min read

De Rotterdamse werf van scheepsbouwer Damen legt de laatste hand aan de verbouwing van de OceanXplorer. Op dit schip gaan wetenschappers oceaanonderzoek doen. Foto: Damen.

Damen Shiprepair Rotterdam (DSR) zal het oceanografisch onderzoeksschip OceanXplorer binnenkort afleveren aan OceanX na een uitgebreide verbouwing.

Het 87,1 meter lange schip, voorheen bekend als Alucia2, zal het werk van haar zusterschip Alucia voortzetten. Namelijk: het wetenschappelijk inzicht in de oceanen van de planeet verbreden en haar ontdekkingen aan de wereld te onthullen.

OceanX is opgericht in 2018 en heeft als missie de oceaan te verkennen. Vanaf de OceanXplorer zijn de eerste filmbeelden ooit gemaakt van een reuzeninktvis in z’n natuurlijke omgeving. Ook hebben onderzoekers vanaf dit schip de allereerste 1000 meter diepzeeduikduiken naar de zeebodem van de Zuidpoolzee gemaakt.

OceanX heeft Damen Shiprepair & Conversion gevraagd dit schip gereed te maken voor oceaanonderzoek. Het werk omvat onder andere de installatie van wetenschappelijke laboratoria en onderzoeksfaciliteiten in een schip met luxe accommodatie.

Een nieuw sensorplatform, de Gondola genaamd, werd gefabriceerd en geïnstalleerd onder de kiel en geeft informatie door aan de onderzoek locaties en aan de gloednieuwe brug. Alle noodzakelijke basis- en gedetailleerde engineering voor constructie-, leiding- en elektrotechnische werkzaamheden werden uitgevoerd op de werf.

De eerstvolgende reis van de OceanXplorer is naar de Indische Oceaan. Daar zal het schip de uitvalsbasis zijn voor de makers van een natuurdocumentaire van de BBC. Onder meer de bekende regisseur James Cameron (Titanic, The Abyss) is bij dit filmproject betrokken. [Bron]

Kijk onder een video van het uitdokken van de OceanXplorer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *