Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nauwkeurig wegen aan boord van vissersschepen

1 min read

In goede samenwerking met VCU TCD B.V. (Vissers Coöperatie Urk) slaagde PENKO er in systemen te ontwikkelen die ook op volle zee exact wegen mogelijk maken.

Het had wat voeten in de aarde, maar ook hier wint de aanhouder. In goede samenwerking met VCU TCD B.V. (Vissers Coöperatie Urk) slaagde PENKO er in systemen te ontwikkelen die ook op volle zee exact wegen mogelijk maken.

Dat houdt dus in dat, ondanks de continue bewegingen van het schip, het gewicht van de vis per kist toch nauwkeurig bepaald wordt.

Deining betekent niet alleen dat de weger op en neer gaat, dus afwisselend versnellingen en vertragingen ondergaat, maar tegelijkertijd ook om twee assen draait.

Niet alleen deze combinatie van factoren wordt automatisch gecompenseerd, bovendien past het systeem zich aan bij eventuele verschillen in de zwaartekracht. Schepen blijven als het goed is immers niet op dezelfde plaats.

De toepassing aan boord bestaat uit het vullen met kisten van de gevangen vis voor de verkoop. Het systeem is voldoende nauwkeurig om deze handeling conform de wettelijke eisen te verrichten, hetgeen nawegen op de visafslag overbodig maakt.

Dit weegsysteem beschikt namelijk over een toelatingscertificaat conform de EU richtlijn voor Niet Automatische Weeginstrumenten met een nauwkeurigheid van 2 500 d, of 0,04 % van het weegvermogen, over twee bereiken.

Deze nauwkeurigheid is zodanig, dat het de deur opent naar verdere automatische verwerking van de vangst. Het ontwerp is zeewaterbestendig, dus zo veel mogelijk uit hoogwaardig roestvrij staal.

Ook de sensoren, krachtopnemers, zijn uit roestvrij staal en hermetisch gesloten (IP68/IP69K). Uiteraard waren er slimmigheidjes nodig om dit doel te bereiken. Die worden door internationale octrooien/patenten beschermd. [Persbericht 28/02/2020 PENKO]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *