Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Onderzoek effect pulsvisserij binnenkort afgerond

1 min read

Als wetenschappelijk onderzoek nieuwe inzichten oplevert, kán de Europese Commissie de maatregel heroverwegen

Een jaar geleden gooide Brussel de deur in het slot voor de in Nederland ontwikkelde pulsvisserij. Definitief? Niet helemaal: als wetenschappelijk onderzoek nieuwe inzichten oplevert, kán de Europese Commissie de maatregel heroverwegen. Dat onderzoek is binnenkort afgerond.

Het elektrisch vissen, dat de zeebodem spaart en een forse brandstofbesparing oplevert, werd begin 2019 na een succesvolle lobby van radicale Franse milieuactivisten en kleinschalige kustvissers door de Europese Unie verboden. Er waren nog te veel vragen over de langetermijneffecten op het leven in zee, dat was althans het formele argument. Intussen was een meerjarig wetenschappelijk onderzoek nog niet afgerond. Smeekbedes van Nederland om de uitkomsten daarvan af te wachten, mochten niet baten.

Het verbod hakt erin. Zo’n tachtig Nederlandse kotters die de techniek gebruikten, moesten omschakelen naar andere vangstmethodes zoals de verouderde boomkor. Sinds begin dit jaar is het vlootje pulskotters gekrompen tot 22 stuks. Zij profiteren nog tot 1 juli 2021 van een overgangsregeling. Daarna is het afgelopen.

Maar Nederland heeft het hoofd nog niet in de schoot gelegd. Minister Carola Schouten (Visserij) heeft het Europese Hof van Justitie in oktober verzocht het verbod ongedaan te maken. Volgens haar is het pulsverbod niet vastgesteld op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies, zei ze tegen de Tweede Kamer.

>>> Lees hier verder op de website van het Reformatorisch Dagblad <<<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *