Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuw duurzaam opleidingsschip voor STC Group

2 min read

Concordia Damen is na een concurrerende Europese tenderprocedure verkozen om een nieuw opleidingsschip te bouwen voor STC Group. Het nieuwe schip zal worden gebruikt bij de training van studenten in maritieme opleidingen.

Het nieuwe, duurzame, schip zal twee opleidingsschepen vervangen, de Prinses Christina en de Prinses Beatrix. Het scheepvaart-opleidingsinstituut – met hoofdkantoor in Rotterdam – heeft deze schepen ruim vijftig jaar in dienst gehad.

Docenten en studenten van STC Group zijn, met ondersteuning vanuit het bedrijfsleven, in 2018 begonnen met het ontwikkelen van de ideeën voor het schip. Zij kozen daarbij voor de naam Ab Initio – Latijn voor ‘vanaf het begin’.

Concordia Damen heeft deelgenomen aan een tenderproces dat vele technische en milieugerelateerde eisen omvatte. De expertise van Concordia Damen op het gebied van duurzame scheepvaartoplossingen komt tot uiting in dit toekomstgerichte schip.Het schip krijgt een hybride dieselelektrisch voortstuwingssysteem inclusief een accupakket. De Ab Initio krijgt ook zonnecellen.

STC Group is niet alleen compromisloos in haar standpunten ten aanzien van het milieu, maar verlangde tevens dat het schip een futuristisch en onderscheidend, doch gelijktijdig herkenbaar, uiterlijk zou krijgen.

“We zijn zeer blij dat we door STC Group gevraagd zijn om hun nieuwe opleidingsschip te bouwen”, vertelt Tim van Berchum, financieel manager van Concordia Damen. “We zijn er trots op om een rol te spelen bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie van maritiem personeel. Daarnaast springt de

Ab Initio eruit dankzij zijn duurzaamheidskenmerken. We zien dit contract daarom als een erkenning voor ons eerdere werk met de bouw van duurzame schepen.

Concordia Damen zal het schip afbouwen op zijn werf in Werkendam. De Ab Initio wordt naar verwachting in 2022 in gebruik genomen. (bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *