Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Schotse vloot voltooit jaarlijkse blauwe wijting visserij

1 min read

De Schotse vloot heeft de jaarlijkse visserij op blauwe wijting in de Noord-Atlantische Oceaan, ten westen van Ierland en Schotland, met succes afgerond.

De Schotse vloot heeft de jaarlijkse visserij op blauwe wijting in de Noord-Atlantische Oceaan, ten westen van Ierland en Schotland, met succes afgerond.

Ongeveer een kwart van de Schotse pelagische vloot houdt zich elk jaar bezig met deze visserij. De vangsten zijn aangeland in Killybegs in Donegal en Peterhead. Een deel van de aanvoer in Peterhead is bestemd voor menselijke consumptie in West-Afrika.

Voor Schotse makreel- en haringvissers vormt blauwe wijting een belangrijke jaarlijkse periode van acht weken durende visserij die in februari begint. Voor de fabrieken die de blauwe wijting verwerken vult het een rustige periode in omdat er deze tijd niet op makreel en haring wordt gevist.

Blauwe wijting visserij is niet makkelijk, de schippers moeten veel vaardigheid en doorzettingsvermogen tonen bij het vangen van deze vissoort. De blauwe wijting is familie van kabeljauw, het is een middelgrote vis van ongeveer 22 tot 30 cm lang is, hoewel ze groter kunnen worden.

In tegenstelling tot hun neven en nichten, de kabeljauw en schelvis, die op de zeebodem te vinden zijn, gedraagt de blauwe wijting zich meer als een pelagische soort zoals haring en makreel. Ze vormen grote scholen op een diepte van ongeveer 400 meter langs het continentale plat. [Nieuwsbericht SPFA 6 april 2020]

Video: “Christian í Grótinum” towing Vónin gear for Blue Whiting

De Faeröerse pelagische trawler Christian í Grótinum vist hier Blauwe Wijting op de Porcupine Bank, ten westen van Ierland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *