Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

WR 57 test met camera’s op tuig

2 min read

In het innovatieproject selectieve garnalenvisserij wordt het ontwerp van een aangepaste klossenpees uitgedacht en doorontwikkeld. Vrijdag 10 april heeft de WR57 met camera’s op de tuigen testen uitgevoerd.

Er wordt in het kader van het innovatieproject selectieve garnalenvisserij Waddenzee gewerkt aan het ontwikkelen van een aangepaste klossenpees. De klossen zijn aan de zijkanten van de pees onder een hoek gepositioneerd zodat elke klos exact in de vaarrichting mee kan rollen.

De verwachting is dat met de aangepaste klossenpees de weerstand verminderd wordt en er wordt gehoopt dat dit ook leidt tot een schonere vangst.

Vrijdag 10 april is er getest, waarbij er camera’s op de tuigen zijn bevestigd. Deze camera’s hebben het gedrag van de klossenpees onder water vastgelegd. Zo kan de ontwikkeling van de aangepaste klossenpees verder worden bijgeschaafd.

Dankzij toestemming van de PAP Garnalen mocht er van ’s morgens 6 uur tot ’s middags 3 uur getest worden. Jan de Haan (WR 57) en Pieke Molenaar (WMR) zijn erg tevreden over de reis. De komende tijd worden de beelden geanalyseerd en wordt de klossenpees verder naar wens aangepast om tot het optimale resultaat te komen.

Binnen dit project wordt ook op de WR 289 getest met een grid om ongewenste bijvangst in de garnalenvisserij te verminderen. Daarnaast staan er ook testen gepland op de ZK 1 met de zeefmat, om de resultaten hiervan met de zeeflap te vergelijken. Hierbij wordt gekeken naar bijvangst, commerciële vangst en naar het gebruikersgemak voor de vissers.

In het project wordt er samengewerkt met WMR en de NVB en het project wordt gefinancierd met behulp van het Waddenfonds. [Nieuwsbericht VisNed 15 april 2020]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *