Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

HD42 vangt levensgevaarlijke zeemijn [video]

1 min read

De Helderse kotter HD42 ’Grietje Cornelia’ heeft donderdag een zware zeemijn opgevist. Foto EOD via facebook.

De Helderse kotter HD42 ’Grietje Cornelia’ heeft donderdag een zware Duitse zeemijn opgevist. Daarop zijn direct alle veiligheidsdiensten gewaarschuwd.

De mannen van de Maritieme EOD.

De zeemijn bleek levensgevaarlijk en de bemanning van de kotter mocht niets meer doen. De Maritieme Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (MEOD), een onderdeel van de mijnendienst van de Koninklijke Marine, bracht het explosief gisteren meteen gecontroleerd tot ontploffing op de Noordzee.

Dit had een enorme explosie tot gevolg, zie video onder. Voor schipper Frank Oosterman en de bemanning van de HD42 en de mannen van de Maritieme EOD is alles goed afgelopen.

De GC-mijn, is een van de beruchtste mijnen uit de Tweede Wereldoorlog, destijds een gevoelig projectiel dat bij beweging of drukverschil al zou exploderen. Er is tien kilo springstof door de EOD gebruikt om de mijn te laten ontploffen. In de mijn zelf zat 700 kilo springstof.

De EOD schrijft op hun Facebookpagina hier: “De Maritieme EOD compagnie werkte vandaag samen met de DDG (Defensie DuikGroep) en de Kustwacht om een visser van zijn ongewenste bijvangst te verlossen. een Duitse Luftminenbombe (zeemijn)’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *