Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Home by the Sea – Kunnen visserij en windmolenparken naast elkaar bestaan?

1 min read

Videoreportage door Hiske Ridder: Home by the Sea -Can fisheries and wind farms co-exist?

Duurzame visserijactiviteiten vereisen ruimte, evenals de ontwikkeling en exploitatie van offshore windparken. Om de toekomst van onze zeeën en oceanen te beschermen, heeft de EU in 2014 een richtlijn voor maritieme en kustplanning aangenomen die de lidstaten aanspoort ervoor te zorgen dat menselijke activiteiten op zee op een efficiënte, veilige en duurzame manier plaatsvinden en de conflicten tussen gebruikers te verminderen’.

Tegelijkertijd zijn de regeringen van de EU vastbesloten om de klimaatverandering aan te pakken, te antwoorden op de nationaal vastgelegde bijdrage van de EU-overeenkomst om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 40% te verminderen in vergelijking met 1990.

Sommige landen willen de offshore windenergie met het 40-voudige verhogen tegen 2030 in Europa. Vanzelfsprekend heeft de Europese windindustrie een ‘ambitieus plan’ en claimt hiermee een enorme hoeveelheid ruimte.

Daarom is de vraag ‘Kunnen visserijen en windparken naast elkaar bestaan?’ Een relevante maar complexe vraag die in de nabije toekomst nog dringender zal worden.

Kijk onder de korte reportage door Hiske Ridder: Home by the Sea -Can fisheries and wind farms co-exist? Met Dirk Kraak en Cor Vonk

https://youtu.be/RKjHM2-h1H8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *