Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

50 procent meer vis in zee na slechts tien jaar

2 min read

De Deense HM 228 ‘’Pondus’’ foto via twitter

Het jaarverslag van het Europees Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de Visserij (WTECV) over de prestaties van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) komt met goed nieuws over de toestand van de visbestanden in Europese wateren.

Het wetenschappelijk rapport laat een aanzienlijke daling van de visserijdruk zien in de periode 2003-2018 in de noordoostelijke Atlantische Oceaan. Voor alle op dit gebied geëvalueerde bestanden is de visserijdruk de afgelopen twintig jaar gemiddeld bijna gehalveerd, waardoor de meeste van deze bestanden een maximale duurzame opbrengst (MSY) hebben bereikt.

Als gevolg hiervan zijn de vispopulaties aanzienlijk toegenomen en bereikte in 2018 een niveau dat 50% hoger was dan in 2010. Er zijn echter nog verdere inspanningen nodig, vooral in de Middellandse Zee, dit meld Europeche hier.

Het WTECV is het wetenschappelijke orgaan van de Europese Commissie dat onafhankelijk wetenschappelijk advies geeft voor de instandhouding en het beheer van het leven in zee op basis van biologische, economische, ecologische, sociale en technische overwegingen.

Dit stelt beleidsmakers in staat hun beslissingen op basis van solide wetenschappelijk bewijs te bouwen, de gezondheid van een bestand beter te begrijpen, te bepalen hoeveel er mag worden gevangen en de uitvoering van het GVB nauwlettend te volgen.

Daniel Voces van Europêche zegt “Het nieuws over duurzame visserij is ondubbelzinnig goed. De meeste visbestanden in de noordoostelijke Atlantische Oceaan zijn gezond en welvarend. Dat is te danken aan de jarenlange opoffering van Europese vissers en de intensieve samenwerking met wetenschappers en overheden om het visserijbeheer te verbeteren. De ‘overbevissing’ in Europa staat op een absoluut dieptepunt ”

Jammer dat activistische milieuorganisaties voortdurend hel en verdoemenis blijven roepen en onderzoeksrapporten de wereld in slingeren die moeten bewijzen hoe dramatisch het gesteld zou zijn met de visbestanden in Europese wateren, zegt Voces.

“Het stoort Europêche dat sommige radicale NGO’s de goede vooruitgang die de afgelopen 20 jaar zijn geboekt, niet erkennen. Het frustreert de inspanningen van onze bedrijven die duurzaam investeren en de dingen beter willen doen. Het genereert een sfeer van wantrouwen, waardoor de samenwerking van de industrie met wetenschappers, overheden en NGO’s in gevaar komt”.

Hij ging verder: “Het brengt consumenten ook in verwarring dat zij, als gevolg van agressieve campagnes van deze organisaties, kunnen denken dat de oceanen en visbestanden in een benarde situatie verkeren en dat het consumeren van vis zou bijdragen tot schade aan het milieu, terwijl dat nu precies het tegenovergestelde is.

De realiteit is dat geen enkele sector zich de afgelopen 10 tot 20 zó heeft ingezet voor duurzaamheid en zo veel inspanningen heeft geleverd als de Europese visserijsector. [Bron]

Download hier het [pdf] rapport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *