Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

NTU Singapore ontwikkelt duurzame manier om chitine uit garnalen te halen

1 min read

Garnalen visserij Argentinië

Wetenschappers van de Nanyang Technological University, Singapore (NTU Singapore) hebben een groene manier ontwikkeld om chitine te maken door twee vormen van voedselverspilling te gebruiken, garnalenschalen en afgedankt fruit, en ze te fermenteren.

Chitine dient voor een breed scala aan toepassingen in de voedingsindustrie, zoals verdikkingsmiddelen en stabilisatoren, en als antimicrobiële voedselverpakking.

De NTU-methode is duurzamer dan de huidige benaderingen waarbij chitine chemisch wordt gewonnen uit marien afval. De huidige manier is kostbaar, grote hoeveelheden energie verbruikt en leidt tot chemische bijproducten die kunnen worden geloosd in industrieel afvalwater.

Jaarlijks wordt wereldwijd zes tot acht miljoen ton afval van schaaldieren geproduceerd, waarbij 45 tot 60 procent van de garnalenschalen wordt weggegooid als bijproducten voor verwerking. [Nieuwsbericht Rijksoverheid 11-05-2020]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *