Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Akkoord over stillegvergoeding voor Vlaamse vissers

2 min read

Vlaamse vissers die ervoor kiezen om niet uit te varen, kunnen daar voortaan een vergoeding voor krijgen

Vlaamse vissers die ervoor kiezen om niet uit te varen, kunnen daar voortaan een vergoeding voor krijgen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist, meldt minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V).

Vissers willen minder uitvaren omdat de prijs voor de vangst sterk is gedaald door de coronacrisis. Door minder uit te varen kunnen ze vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. De sector zal nu gezamenlijk afspreken wie wanneer uitvaart om de toevoer van vis te garanderen.

De visserijsector is zwaar getroffen door de coronacrisis. In een normale periode gaat 40 procent van de gevangen vis naar markten en horeca. Omdat die nu gesloten zijn, is de prijs voor de vangst gemiddeld met 40 procent gedaald. “Momenteel varen de meeste vaartuigen nog altijd uit. Maar de vraag is gekomen om tijdelijk voor kortere periodes van een week niet uit te varen”, aldus Crevits.

Europa voorziet daarvoor steunmaatregelen, die nu Vlaamse regelgeving worden ingeschreven. Zo kunnen vissers die niet uitvaren nu in totaal voor maximum drie weken een vergoeding aanvragen in de periode van 1 mei tot en met 31 augustus. Naargelang de grootte van het vlootsegment, schommelt de vergoeding tussen 1.500 en 6.000 euro per week.

De reders zullen nu onderling afspreken wie wanneer uitvaart om de aanvoer bij de visveilingen niet in het gedrang te brengen. Zij zullen ook nagaan hoe de bemanning extra ondersteund kan worden. Maximum 40 procent van de vloot mag tegelijk stil liggen. “Deze afspraken moet garanderen dat de aanvoer van verse vis bij de visveilingen gegarandeerd blijft, terwijl er toch de mogelijkheid wordt geboden om de prijzen weer te laten aantrekken”, besluit de minister. [Bron Vilt]

Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *