Vier onderzoeksprojecten voor innovatie visserij gehonoreerd
2 min readVier nieuwe onderzoeken gericht op innovatie binnen de visserij gaan dit jaar van start. De projecten zijn gehonoreerd binnen het Onderzoek voor Duurzame Visserij (ODV).
De onderzoeken richten zich op verbetering van visnetten om brandstof te besparen en minder bodemberoering te veroorzaken, nieuwe methodes om mosselzaad te vangen, verbetering van modellen om de ecologische impact van nieuw vistuig te voorspellen en een meer ecologisch verantwoorde wijze van visdetectie en -vangst met behulp van elektrische velden. In totaal krijgen de projecten 1.4 miljoen euro toegewezen.
Onderzoekers van Marin Research Institute Netherlands (MARIN), het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), TU Delft en Wageningen University en Research gaan aan de slag binnen de projecten. Daarnaast zijn brancheorganisaties VisNed en de Nederlandse Vissersbond als potentiële gebruikers van de ontwikkelde kennis bij de onderzoeken betrokken, evenals het Visserij-innovatiecentrum en bedrijven uit de visserij. De sector zal tijdens speciale bijeenkomsten de onderzoekers van feedback voorzien.
Breed onderzoek innovatie
De onderzoeksvoorstellen zijn gehonoreerd binnen de call Onderzoek Duurzame Visserij – Korte Onderzoekstrajecten (ODV-KOT), bedoeld voor kortlopende onderzoeken gericht op verduurzaming van de visserij. De projecten hebben een maximale looptijd van twee jaar. De call maakt deel uit van een breder onderzoek naar innovatie in de visserij, waar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geld voor beschikbaar heeft gesteld. Het ODV wordt uitgevoerd door NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen. Binnen het onderzoek wordt nadrukkelijk de samenwerking gestimuleerd tussen wetenschappers en de visserijsector. Daardoor wordt de kans op toepassing van verworven kennis vergroot.
Tweede call
Na het ODV-KOT volgt nog een tweede call for proposals voor grotere onderzoeksprojecten met betrekking tot visserij-innovatievraagstukken. Deze wordt najaar 2020 verwacht.
Projecten ODV-KOT
- Bottom Fishing Impact Assessment Tool (BFIAT) – Prof. Dr. Karline Soetaert, Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) (18523)
- BioCollect – Innovative Biodegradable seed-mussel Collectors to optimize mussel yield – Prof. dr. T.J. Bouma, Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) (18525)
- Low impact bottomtrawling – Dr. ir. M.J.M Lankheet, Wageningen University & Research (18527)
- Numerical modelling of demersal fishing net systems for design optimization – Dr. ir. G.H. Keetels, Technische Universiteit Delft (18529)
Meer informatie