Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe ‘Georgina van Ladram’ BM-100 voor Britse vloot [video]

2 min read

De nieuwe ‘Georgina van Ladram’ BM-100, foto Luyt

Een nieuwe boomkor kotter is al een zeldzaamheid in Nederland. Maar een nieuwe bokker voor de Britse vloot is zelfs nog zeldzamer. Rederij Waterdance neemt vandaag de eerste nieuwe boomkor kotter in meer dan twintig jaar in ontvangst.

De Georgina van Ladram BM-100 is vanmorgen in haar thuishaven Brixham aangekomen. Het nieuwe schip is gebouwd door Luyt in Den Oever.

Rederij Waterdance en Luyt werken al lang samen, de werf heeft eerder reparaties, onderhoud en refits uitgevoerd aan een aantal schepen van het Britse bedrijf. Vorig jaar heeft  Luyt nog de nieuwe krabben visser ‘Nichola van Ladram’ E-1 afgeleverd.

De ‘Georgina van Ladram’ is vorige week naar Texel gevaren voor een laatste inspectie in het dok van Oudeschild.

De 35,25 meter lange en 8,70 meter brede  Georgina van Ladram is een Luyt-ontwerp, waarbij het casco is gebouwd bij Ibis in het Friese Burgum. Het casco is later voor afbouw naar Den Oever gebracht.

De hoofdmotor is een 736kw ABC 6 DZS die een ZF W10230 keerkoppeling aandrijft met een verhouding van 7.524: 1. De 5 blads schroef heeft een diameter van 3200 mm een draait in een tunnel die is ontworpen door SC McAllister & Co.

De hulpmotoren zijn een 335kW Mitsubishi S6B3-MPTAW met een 495kVa generator en 49ekW CAT C4.4 havenset. Tankinhoud is voor 46.000 liter brandstof, 1000 liter smeerolie en 23.000 liter zoet water. AS Scan leverde de MT2500 stuurinrichting en de boegschroef is een Beta 150E unit van 110kW.

Naast het ontwerp, de constructie en rol als hoofdaannemer leverde Luyt ook de BT-E10-2-HA190-0H vislier. Deze pneumatisch aangestuurde lier met tien trommels heeft een vermogen van 160 kW.

De Boer RVS en Luyt leverden de vangst verwerkings installatie aan boord en Polar Koeltechniek leverde het chiller systeem en ijsmachines. Echomaster Marine leverde Georgina van Ladram’s elektronica.

Alles in samenwerking met een groot aantal toeleveranciers uit Wieringen, de Wieringermeer en van iets verder weg die zich allen voor de volle 100% hebben ingezet voor de realisatie van de grootste nieuwbouwopdracht ooit in het 60-jarige bestaan van scheepswerf Luyt in Den Oever.

Kijk onder een korte video gemaakt tijdens de proefvaarten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *