Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Geen visserijovereenkomst, dan geen handelsovereenkomst!

2 min read

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) in het Europees Parlement

“Geen visserijovereenkomst, dan ook geen handelsovereenkomst!” Dat was de boodschap van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) in het debat over een nieuw partnerschap met het Verenigd Koninkrijk woensdagmiddag.

Van links tot rechts was er grote eensgezindheid over dit standpunt en ook EU-onderhandelaar Michel Barnier zei dat hij streeft naar een partnerschap zonder tarieven en quota, maar dat daar ook een visserijakkoord bij hoort. Volgens Barnier kan het niet de bedoeling zijn dat de Britten aan “cherry picking” gaan doen. Bij een eerlijk akkoord heb je zowel de lusten als de lasten.

Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei dat ze vindt dat er garanties moeten komen voor de Europese vissers die al tientallen jaren in de Britse wateren actief zijn.

Deze standpunten sluiten goed aan bij de inzet van Europarlementariër Peter van Dalen, die ook vindt dat er alleen een handelsovereenkomst moet komen die recht doet aan beide partijen. Lees hieronder zijn speech die hij in het Europees Parlement hield:

Voor zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk is een goede handelsovereenkomst die recht doet aan beide partijen, van belang. Begin deze maand bleek echter dat het Verenigd Koninkrijk is gaan backtracken, door overeengekomen aspecten opnieuw ter discussie te stellen. Die houding doet afbreuk aan de gezamenlijke Politieke Verklaring, die nota bene eind vorig jaar ook door Johnson is ondertekend!

De vraag is of de Britse regering een deal wil. Het Britse bedrijfsleven wil dat wél. De Confederation of British Industry, het overkoepelende Britse bedrijfsleven, weet dat onze Interne Markt voor hen essentieel is. Ze beseffen dat er bij een ‘No Deal’ aan beide zijden van Het Kanaal verliezers zijn. De nu al sterk krimpende Britse economie kan dat er niet bij hebben.

Ik wil een overeenkomst met faire afspraken over visserij, toegang voor onze vissers tot de gehele Noordzee, en een gezamenlijk beheer van de visbestanden. Komen die afspraken er onverhoopt niet, dan ook geen totaalovereenkomst!

[Persbericht Eurofractie ChristenUnie 17 juni 2020, Brussel]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *