Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

UK 172 gestrand op Deense kust [video]

2 min read

De gestrande UK 172 Sursum-Corda op een Deens strand.

De Urker kotter UK 172 Sursum-Corda is dinsdag gestrand op de Deense kust in het Skagerrak tussen Nørre Lyngby en Løkken.

De kotter kreeg maandagavond motorpech en is toen voor anker gegaan. Het anker begon te krabben en het schip raakte al dichter op de Deense kust. De schipper heeft hulp opgeroepen via Lyngby Radio. De UK 19 Marja Netty heeft maandagnacht geprobeerd een sleepverbinding te maken [zie video 2]. Ook het Deense visserij inspectieschip Vestkysten is om assistentie gevraagd.

Hirtshals Rescue Station stuurde hulp, maar de kotter was toen al in te ondiep water gedreven om een sleepverbinding te maken. Door de harde noordwestelijke wind en een krabbend anker is de kotter gestrand. Het schip staat rechtop in de branding

Dinsdag is door de 21 meter lange sleepboot Thor uit Hanstholm een poging gedaan om verbinding te maken, ook dit is door het slechte weer en de geringe diepgang niet gelukt. Het wachten is op beter weer.

Woensdagmorgen heeft de UK 297 Lotte Rosalie geprobeerd verbinding te maken. In het gebied waait nog altijd een harde noordwestelijke wind. De sleepboot Thor ligt stand-by ongeveer een mijl uit de kust

Donderdagmorgen zijn de UK 190 Gerrit Senior en de UK 297 in de buurt van de gestrande UK 172. Donderdagmiddag is het gelukt om verbinding te maken met de hulp van de UK 190. Donderdagavond om 19.00 was het hoogwater in het gebied en is de UK 297 volle kracht begonnen met trekken, echter zonder resultaat.

Vrijdagmorgen met hoog water is er weer een poging door de UK 297 ondernomen. De UK 56 Johanna Maria die in de buurt lag te vissen is er vrijdagmiddag bijgekomen totdat één van de vislijnen knapte. Na overleg is de UK 56 naar binnen gestoomd. De UK 297 blijft op locatie en heeft nog altijd een sleepverbinding met de UK 172. Volg de operatie op Marine traffic of Vesselfinder onder het kopje allerlei van deze website.

Onder: De UK 19 Marja Netty heeft maandagnacht geprobeerd een sleepverbinding te maken.

Onder: De UK 172 op woensdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *