Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Sterke jaarklasse Tong vraagt om zorgvuldigheid in aanvoer

2 min read

Juist vanwege deze sterke jaarklasse is het ICES vangstadvies voor 2021 ook positief. Sinds enkele weken is deze jaarklasse ‘in de vang’ en dat vraagt om zorgvuldig opereren

Er is in 2018 een jaarklasse Tong geboren die als ‘extreem sterk’ is aangemerkt. Dat is goed nieuws want zo’n sterke jaarklasse is van groot belang voor het vaststellen van het quotum in de komende jaren.

Juist vanwege deze sterke jaarklasse is het ICES vangstadvies voor 2021 ook positief. Sinds enkele weken is deze jaarklasse ‘in de vang’ en dat vraagt om zorgvuldig opereren.

Er is inmiddels al sprake van een aanzienlijke stijging in de aanvoer van sliptong en er wordt de komende periode een piek in de aanvoer verwacht. De prijs op de afslag reageert scherp op de hoeveelheid aanvoer. Bij meer aanvoer daalt de prijs.

De normen voor een duurzame omvang van het visbestand worden steeds strenger. Een sterke jaarklasse werkt door in een sterk bestand, daarom zijn we blij met deze jaarklasse, die voor een flinke groei van het tongbestand kan zorgen.

Het is dan wel belangrijk dat de visserijdruk op die belangrijke jaarklasse beperkt blijft. Een sterke jaarklasse kan er voor zorgen dat het tongquotum de komende jaren goed op peil (stabiel) blijft. Dat is belangrijk voor de continuïteit van de visserij.

Het is in het kader van goed rentmeesterschap zaak om alleen vangst aan te voeren die goed de maat heeft. Dat betekent dat alle instrumenten om zo selectief mogelijk te vissen moeten worden toegepast en dat de randen van regelgeving niet worden opgezocht.

Aanvoer van erg kleine tongetjes bederft de markt immers en als ze een maand of wat langer in zee kunnen zwemmen, groeien ze vanzelf tot de juiste maat.

[Nieuwsbericht VisNed]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *