Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zr.Ms. Schiedam op jacht naar explosieven in de Oostzee

1 min read

Onder toeziend oog van collega's van Zr.Ms. Willemstad verlaat Zr.Ms. Schiedam de haven van Den Helder. Foto: Defensie.

Zr.Ms. Schiedam is op weg naar de Oostzee. gistermiddag verliet het mijnenbestrijdingsvaartuig Den Helder om zich aan te sluiten bij de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dit NAVO-vlootverband ruimt de komende 3 maanden onder meer explosieven.

Er liggen nog steeds mijnen en andere projectielen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog op de zeebodem, ook in de Oostzee. De explosieven kunnen voor zeetransport en visserij nog steeds gevaar opleveren. Daarom spoort het NAVO-vlootverband ze op om ze vervolgens te vernietigen.

De inzet wordt gecombineerd met nautische en mijnenjachtoefeningen. Dit om de inzet gereedheid van de schepen op peil te houden, zowel individueel als in een internationaal eskader. Het NAVO-vlootverband van mijnenbestrijdingsvaartuigen bestaat naast Zr.Ms. Schiedam uit schepen van onder meer België, Duitsland, Estland, Litouwen, Letland en Noorwegen.

NAVO-vlootverband

De SNMCMG1 is onderdeel is van de NATO Response Force. De Koninklijke Marine levert continu mijnenjagers aan de NAVO voor snel inzetbare vlootverbanden. De hoofdtaak van de SNMCMG1 is het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen bij militaire operaties.

Bevoorraden in de havens

Tijdens de reis worden Zr.Ms. Schiedam en de andere schepen van het eskader bevoorraad in havens in de Baltische staten, België, Denemarken, Polen en Zweden. Vanwege de COVID-19-maatregelen blijft de bemanning aan boord. [Nieuwsbericht Defensie 24-08-2020]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *