Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Onderzoekers waarschuwen voor impact van bouwen op zee

1 min read

Bouw van windmolenpark op de Noordzee gezien door de radar van de BRA 7, foto Dirk Kraak

Volgens een recent onderzoeksrapport is er intussen al 32.000 vierkante kilometer wereldwijd op zee volgebouwd. Dit oppervlakte is iets groter dan België.

En dat oppervlakte groeit maar door aldus een recent onderzoek dat gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Nature Sustainibility. Naar verwachting zal er tegen 2028 maar liefst 40.000 vierkante kilometer, iets minder dan het oppervlak van Nederland (41.543 vierkante kilometer) volgebouwd zijn.

De onderzoekers waarschuwen voor de mogelijke impact van de bouwplannen op zee. “Mensen wijken al uit naar zee sinds 2000 voor Christus. Toen werden omwille van de scheepvaart havens gebouwd, en ter bescherming van kustgebieden golfbrekerachtige structuren aangelegd”, aldus ecoloog en onderzoeker Ana Bugnot.

“Maar sinds de bouw van windmolenparken op zee gaan de ontwikkelingen sneller.” Bovendien gaat het vaak om kustgebieden waar sprake is van een ‘mariene bouwexplosie’. “Dit zijn de gebieden met de grootste biodiversiteit.” In plaats van die gebieden te verstoren, zouden we ze moeten koesteren waarschuwt Bugnot.

Klik hier voor de studie: Current and projected global extent of marine built structures

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *