Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zorgen om strandingen van walvisachtigen in Noordzee

2 min read

Aangespoelde Butskop bij Terneuzen, foto Lonneke IJsseldijk

De butskop die maandagmiddag is aangespoeld bij Terneuzen zet onderzoekers van de Universiteit van Utrecht aan het denken. Deze dieren worden steeds vaker gezien in wateren waar ze niet thuishoren.

Dat zegt onderzoekster Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht (UU). Zij noemt het zorgwekkend dat de walvisachtigen zich de laatste weken zoveel laten zien in de Noordzee.

De dieren horen eigenlijk niet in grote getale in onze ‘te ondiepe’ Noordzee rond te zwemmen, omdat er voor deze soort niet de juiste vis voorkomt. Sinds eind augustus is het aantal strandingen en waarnemingen sterk toegenomen. “Nu moeten we gaan zoeken wat de oorzaak kan zijn”, aldus IJsseldijk.

Industrieterrein Noordzee

De Nederlandse mainstream media rept met geen woord over windparken, kabels en de verdere industrialisering op de Noordzee als mogelijke veroorzaker van dit nieuwe fenomeen.

De butskop die maandag dood gevonden werd, is waarschijnlijk de moeder van een paar butskoppen die al een paar weken lang in Zeeland worden gezien. Een butskopjong dat werd gezocht in de Westerschelde is dinsdagavond dood aangetroffen bij Borssele.

De laatste stranding van deze soort in Nederland is bijna dertig jaar geleden. Butskoppen leven normaal in diepe oceanen waar ze in kilometers diep water naar voedsel zoeken.

Reactie Job Schot

Job Schot stelt in een reactie op Twitter: Hoe zou dat toch komen? Butskoppen die stranden in de zuidelijke Noordzee en Zeeuwse delta omdat ze gedesoriënteerd zijn? Ze leven in de Noord-Atlantische oceaan en aangrenzende wateren. Die raken echt niet de weg kwijt door een paar sonar-pings! Nee wat denkt u van de windparken aan de Engelse zuidkust en de enorme windparken voor de Zeeuwse kust ? Niemand hoor je daar over praten. Moet doodgezwegen worden, want de hysterische uitrol van windparken op zee moet onverwijld doorgaan. Waar is Green Peace, WWF of welke andere ngo dan ook ? Zijn toch zulke vechters en verdedigers voor de walvissen ? Nee natuurlijk hoor je die niet, want je bijt niet in de hand die je voorziet van geld .

Dit is nog maar het begin van strandingen van walvisachtigen, totdat ze allemaal dood zijn, maar ja dan hebben we wel groene stroom hè geleverd vanaf industrieterrein De Noordzee

STOP DE BOUW VAN WINDPARKEN OP ZEE !!!

Windmolenparken op de Noordzee gezien door de radar, foto Jurie Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *