Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Overijsselse vissers lanceren streekmerk Wiedenvis

1 min read

Overijsselse vissers lanceren streekmerk Wiedenvis, foto via twitter

De beroepsbinnenvisserij en kleine kustvisserij zijn meer dan bescheiden sectoren die de handel voorzien van wild gevangen paling, snoekbaars, kreeft en zeebaars.

Ze laten de burger op zichtbare afstand zien waar de vangst vandaan komt, kleuren het landschap en horen bij ons cultureel erfgoed. Volgens Albert Jan Maat, voorzitter van beroepsorganisatie NetViswerk, is er wel werk aan de winkel om de binnenvisserij en kustvisserij te behouden. “Vissers moeten hun verhaal beter vertellen en de keten mag best wat meer betrokkenheid tonen.”

Om het duurzame karakter van de kleinschalige binnenvisserij te benadrukken, wordt nog dit najaar een eigen streekmerk gelanceerd: Wiedenvis, een pilot die ook elders in Nederland navolging moet krijgen. Hierover verderop meer.

We treffen Albert Jan Maat in Belt-Schutsloot in het waterrijke Overijsselse Weerribben-Wieden. De oud CDA-Europarlementariër en huidig voorzitter van NetViswerk ontvangt op het bedrijf van rietteler en palingvisser Stefan Lok. Want voor een verhaal over vis en visserij (en een heuse primeur) moeten we toch echt eerst even het water op en dat kan nog net, zo vlak voor de gesloten vistijd van 1 september tot 1 december. Dus gaat het voor een korte fotosessie in een karakteristieke punter via smalle sloten met wuivend riet naar een van de wateren waar de fuiken staan…

Lees hier verder op Maritiem Nederland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *