Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Aangifte tegen Greenpeace wegens moedwillig in gevaar brengen vissers

1 min read

De ex kotter Friendship haalde al eerder in 2015 een aantal door Greenpeace gedumpte stenen uit de Noordzee.

Landelijke visserijorganisatie VisNed heeft namens haar leden aangifte gedaan tegen milieuorganisatie Greenpeace. Greenpeace heeft om de visserij te hinderen grote rotsblokken gestort op belangrijke visgronden op de Doggerbank, een ondiepe zandbank midden in de Noordzee.

Greenpeace doet dit naar eigen zeggen om illegale visserijactiviteit te stoppen. Van illegale visserijactiviteit is echter geen sprake. De stenen van Greenpeace zijn een risico voor vissers; netten en tuigen kunnen blijven hangen en beschadigd raken. Mocht een steen aan boord komen, dan kan de bemanning gewond raken.

De visserij op de Doggerbank is, in tegenstelling tot wat Greenpeace claimt niet illegaal. Er lopen Brusselse procedures om gebieden te beschermen, Greenpeace moet hier net als iedereen op wachten.

Het dumpen van stenen is verboden conform het OSPAR verdrag, een internationaal verdrag gericht op het beschermen van het milieu. Voor dumpingen, ook van natuurlijke materialen, is nodig dat er toestemming wordt gevraagd aan de vlagstaat van het betrokken schip en het schip de Esperanza van Greenpeace vaart onder Nederlandse vlag. Op grond hiervan heeft belangenorganisatie VisNed aangifte gedaan tegen Greenpeace, het is aan het Openbaar Ministerie om de zaak verder te onderzoeken.

Persbericht VisNed

3 thoughts on “Aangifte tegen Greenpeace wegens moedwillig in gevaar brengen vissers

  1. Het in gevaar brengen van vissers die met bloed, zweet & weinig slaap hun geld proberen te verdienen…. méér dan kwalijk. Dat zo’n organisatie nog altijd gesteund wordt door goede doelen & overheid is onbestaanbaar!

  2. Criminelen zijn het om mensenlevens in gevaar te brengen met deze illegale acties. Ik betaal geen cent meer aan greenpeace.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *