Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Greenpeace dumpt weer rotsblokken in de Noordzee

2 min read

Greenpeace dumpt weer rotsblokken in de Noordzee

Greenpeace is vandaag weer begonnen met het dumpen van enorme granieten rotsblokken op de Noordzeebodem, deze keer is de Doggersbank uitgekozen. In dit gebied zijn ook Nederlandse en andere Europese vissersschepen actief.

Activisten op het onder Nederlandse vlag varende Greenpeace schip, Esperanza, zijn begonnen met wat zij noemen de sluiting van bijna 80 vierkante mijl van de Doggersbank in de Noordzee omdat daar met sleepnetten gevist word en aldus Greenpeace niet beschermt zou worden.

De operatie volgt op een onderzoek van Greenpeace dat suggereert dat vissersschepen de wet zou hebben overtreden tijdens het vissen op de Doggersbank. Daarbij zijn in juni 11 van 19 vissersschepen ‘gespot’ zonder AIS ..( Automatic Identification System )

VisNed

De activisten zijn van plan door te blijven dumpen totdat al de sleepnetvisserij op de Doggersbank word verboden. VisNed schrijft op twitter: We hebben contact met collega’s en overheid VK over deze illegale Greenpeace actie, de zoveelste poging om constructief overleg om zeep te helpen. NGO’s staan niet boven wet en regelgeving. Juist de duurzaam beheerde Noordzee is hét toonbeeld van het feit dat goed beheer werkt.

NFFO

De Britse Barrie Deas, voorzitter van de National Federation of Fishermen’s Organisations (NFFO), verteld hier aan Express.co.uk: “Allereerst zijn we bang voor de bemanningen van onze schepen. Als hun netten verstrikt raken in wat Greenpeace beschrijft als ‘enorme granieten rotsblokken’ kunnen schepen hierdoor zinken of kapseizen.

“Ten tweede is AIS geen instrument voor handhaving van de visserij – dat wordt geleverd door het VMS (Vessel Monitoring System) – een satellietsysteem dat verplicht is voor vissersvaartuigen van meer dan 12 meter. Het volgen van vaartuigen voor handhavingsdoeleinden is dus geen probleem.

“Ten derde is het vissen met sleepnetten op de Doggersbank niet illegaal.

“We staan ​​niet toe dat schepen hun AIS uitschakelen, ook al is dit om hun posities voor concurrenten geheim te houden.” Aldus Deas.

Greenpeace heeft in 2015 ook keien gedumpt in de Noordzee. Als tegengeluid zijn de Nederlandse vissers toen zelf een actie gestart waarbij grote hoeveelheden bakstenen naar het antwoordnummer van Greenpeace in Amsterdam zijn gestuurd als protest. Eerder in 2008 dumpte Greenpeace ook al stenen bij het Duitse eiland Sylt, in 2009 in het Kattegat. In 2011 weer op de Klaverbank in de Noordzee tot grote woede van vissers.

Schol box

Vissers zitten overigens niet te wachten op nog meer gesloten gebieden, De Schol box moest ondermaatse schol in de Noordzee beschermen. Maar de hoeveelheid schol in het gebied nam af in plaats van toe. (download hier artikel: Scholbox als kraamkamer mislukt pdf.)

In 1989 is een gebied van ongeveer 40.000 vierkante kilometer Noordzee afgesloten voor de grote kottervisserij, de zogenoemde Schol box, dit gebied is anno 2020 nog steeds dicht en is een mislukking van de eerst orde.

1 thought on “Greenpeace dumpt weer rotsblokken in de Noordzee

  1. Hoe groot is het laadvermogen van zo’n Green Peace schip? Rotsblokken van 3000 kg aan boord lijkt mij riskant. Misschien dat een actie zoals bij Australië destijds deze wereldverbeteraars kan stoppen. Ook moet het mogelijk zijn om schepen van deze organisatie te saboteren. En vooral de subsidie waarop zij drijven moet totaal stop gezet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *