Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Kiellegging voor twee Belgische boomkorkotters in Polen

2 min read

Artist impressie van het BT3808-model van Damen.

In het teken van groeiend optimisme binnen de Belgische vissersvloot, is er op donderdag de 8ste oktober door Damen Maaskant Shipyards Stellendam een-kiellegging ceremonie in Polen gehouden voor twee nieuwe boomkorkotters voor twee klanten – Rederij Devan en Rederij Long Ships.

De nieuwe bokker voor Rederij Devan krijgt de naam Z21 Avanti, terwijl het zusterschip voor Rederij Long Ships de naam Z91 Franson krijgt.

Toen Rederij Devan-eigenaar Steve Depaepe in 2018 op zoek ging naar een toekomstige oplossing voor zijn visserijbedrijf, leidden gesprekken met Maaskant tot het besef dat één zeer efficiënt schip winstgevender zou zijn dan de twee minder efficiënte kotters die hij momenteel exploiteert.

Voor Eddie Cattoor, eigenaar van Rederij Long Ships, was de beslissing om te investeren in een nieuw vissersschip gebaseerd op een tal van factoren. “We keken al een tijdje uit naar een nieuw schip, en nu is de tijd rijp. De visprijzen en quota zijn bevredigend, de olieprijs is redelijk en ons huidige schip is aan vervanging toe. Kortom, een goed moment om te investeren. ”

De twee nieuwe schepen zijn gebaseerd op het BT3808-model van Damen. De BT3808 is dankzij haar specificaties die voldoen aan de door het Belgian Maritime Inspectorat (BMI) vastgestelde toegestane lengte en tonnage, perfect geschikt voor deze twee ervaren visserijbedrijven. Het basisontwerp is in samenwerking met SIP Marine aangepast om het brandstofverbruik omlaag, en de trekkracht omhoog te krijgen.

“Het doel is een zo hoog mogelijk rendement te bereiken door de weerstand van het schip te verminderen met als gevolg een lager brandstofverbruik”, zegt commercieel manager Jeroen van den Berg van Damen Maaskant. “Om concurrerend te blijven, moeten de exploitatiekosten op elke mogelijke manier omlaag. Om precies dát te leveren, zijn we bij Maaskant continu bezig om elk aspect van het ontwerp en van de verdere afbouw van onze visserij-ontwerpen op te waarderen.” Vooral de doorontwikkelde Damen BT3808 boomkorkotter biedt eigenaren en operators volgens Van den Berg “veel voordelen in het commercieel uitdagende visserijbedrijf van nu”.

[Persbericht Damen – 15 oktober 2020]

Damen Maaskant legt kiel voor twee Belgische kotters, foto Damen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *