Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Pulsvisserij terug op de Europese agenda

2 min read

De visserijcommissie van het Europees Parlement spreekt maandag 16 november opnieuw over de pulsvisserij

De visserijcommissie van het Europees Parlement zal op maandag 16 november opnieuw over de pulsvisserij gaan spreken. Mede dankzij de inzet van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is het onderwerp weer op de agenda geplaatst.

Van Dalen: “De deur staat nu weer op een kier. Ik hoop dat collega-Europarlementariërs en de Europese Commissie tot inkeer komen, want dit onterechte verbod moet van tafel.”

Vorig jaar verbood de Europese Unie de innovatieve vistechniek, vooral omdat een groep lobbyisten onterecht stelde dat de pulsvisserij slecht voor het milieu zou zijn. Het totaalverbod zal vanaf volgend jaar zomer gaan gelden. In mei dit jaar stelde de Internationale Raad voor de Verkenning van de Zee (ICES) in een wetenschappelijk advies echter, dat de pulsvisserij juist flink minder impact heeft op de ecologie en het milieu dan vissen met de traditionele boomkor.

De voorzitter van de adviescommissie van ICES (ACOM), Mark Dickey-Collas, zal de uitkomsten van het rapport toelichten in de visserijcommissie.

Met de pulsvisserijmethode worden platvissen met kleine stroompulsen van de zeebodem opgeschrikt, zodat zij het net inzwemmen. Doordat het pulstuig lichter is dan het traditionele boomkortuig, levert het minder bodemberoering en minder ongewenste bijvangst op.

Ook de besparing op de brandstof is enorm, waardoor ook de CO2-uitstoot van scheepsmotoren fors minder is. Van Dalen: “Pulskorvisserij is een duurzame vismethode die het milieu spaart en visbestanden intact houdt. Kortom: het is de Green Deal voor de visserij”.

De Visserijcommissie is aanstaande maandag 16 november van 13:45 tot 15:45 live te volgen op deze website van het Europees Parlement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *