Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Onderzoek toepassing waterstof aan boord van kotters [video]

1 min read

Hoe de scheepvaart- en visserijwereld wil innoveren met waterstof als mogelijke energiedrager en scheepsbrandstof van de toekomst.

Op 21 januari 2021 presenteerde de provincie Zuid-Holland een korte film over onderzoeksproject H2GO, waarin Cornelis Vrolijk projectpartner is. Doel van het project is om te onderzoeken of waterstof kan worden toegepast aan boord van vissersschepen. Met de inzet van groene waterstof zouden vissersschepen emissievrij kunnen varen.

In februari 2019 werd Jaczon, onderdeel van Cornelis Vrolijk, benaderd om deel te nemen aan het H2GO-project. De pilot is gericht op een kotter van ongeveer 30m lengte. Er zal ook aandacht worden besteed aan de benodigde (lokale) infrastructuur, waarmee schepen kunnen worden voorzien met de nieuwe brandstof. Het project is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en andere partners in het project zijn TU Delft, TNO, Maaskant Shipyards, Wetec en Nedstack.

De eerste fase van het project stond in het teken van een haalbaarheidsstudie. De projectpartners verkenden samen mogelijkheden en bespraken welke beperkingen ze zagen. Hierbij kwamen ook mogelijke barrières in wet- en regelgeving aan bod, zoals bijvoorbeeld capaciteitsbeperkingen voor vissersschepen voortvloeiend uit het Gemeenschappelijk Visserijbeleid.

Om te kunnen starten met de ontwikkeling van de benodigde technologie zullen subsidiemogelijkheden worden verkend. Ter ondersteuning van subsidieaanvragen is een korte film [onder] gemaakt om het project en de ambities van de projectpartners in beeld te brengen. [Nieuwsbericht Cornelis Vrolijk 22-01-2021]

Video: Hoe de scheepvaart- en visserijwereld van Stellendam wil innoveren met waterstof als mogelijke energiedrager en scheepsbrandstof van de toekomst. Een film in opdracht van het H2GO programma op Goeree-Overflakkee. Productie: New Energy TV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *