Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

42 Vlaamse vissers krijgen stillegvergoeding

1 min read

Vlaamse vissers die ervoor kozen om vorig jaar tijdelijk niet uit te varen, konden een stillegvergoeding krijgen. 42 van deze vissers kregen de vergoeding uitbetaald.

Als antwoord op een vraag van Bart Tommelein (Open Vld) aan minister Hilde Crevits (CD&V) blijkt dat 42 dossiers werden goedgekeurd. Er werden in totaal 37 vergoedingen à rato van 2.250 euro per week uitbetaald aan 15 vissersvaartuigen die behoren tot het klein vlootsegment.

Daarnaast ging het om 68 vergoedingen à rato van 6.000 euro per week aan 27 vaartuigen behorende tot het groot vlootsegment.

“In een normale periode gaat 40 procent van de gevangen vis naar markten en horeca, maar de visserijsector werd zwaar getroffen door de coronacrisis. Ook de visprijzen kelderden. De stillegvergoedingen hadden gelukkig wel een positief effect en deden de prijzen opnieuw stijgen”, aldus Tommelein.

Het afgelopen jaar vielen de visprijzen sterk terug door de tijdelijke sluiting van de horeca en markten. De Vlaamse regering voorzag daarom een stillegvergoeding voor de vissers voor de periode van 1 mei tot en met 31 augustus 2020. De sector maakte onderling afspraken om te verzekeren dat de opname van die stillegperiodes voldoende gespreid zou gebeuren.

“De coronacrisis trof zo goed als alle economische sectoren, maar een aantal kreeg te maken met een wel zeer scherpe terugval”, zegt Tommelein. “Dat was ook het geval voor de Vlaamse visserijsector. Zij kregen een zware klap door de horeca die sloot en de markten die wegvielen. De steunmaatregelen, waaronder de stillegvergoeding, zijn voor onze visserijsector absoluut cruciaal. Het is positief dat heel wat vissers hier een beroep op deden.” [Bron: Vilt]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *