Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Stenen gedumpt voor kantoor Greenpeace

1 min read

Stenen gedumpt voor kantoor Greenpeace, Foto Via twitter

Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een partij grote stenen voor het kantoor van Greenpeace in Amsterdam gedumpt. Dit meldt het Reformatorisch dagblad hier.

Aan het pand zijn spandoeken opgehangen die de indruk wekken dat het om een protest van Noordzeevissers gaat. De actie lijkt gericht tegen een campagne die Greenpeace recent in Britse wateren heeft gehouden. Op sociale media worden de foto’s gedeeld.

De organisatie heeft met haar onder Nederlandse vlag varende ‘Esperanza’ geclassificeerd als motorjacht van 72 meter lang en 2 × 2,938 BHP (2,191 kW) Sulzer V12 motoren, op verschillende locaties voor de kust van Brighton in het Kanaal grote stenen in zee gestort.

Greenpeace zet levens van vissers op het spel. Kleinere kotters die met hun netten achter de stenen blijven haken, kunnen hierdoor kapseizen. Dit is al eerder gebeurd. Het kanaal (Nauw van Calais) is een van de gevaarlijkste punten wat stroming betreft. De snelheid van het getij kan daar makkelijk zes knopen halen.

De Nederlandse Vissersbond liet een paar jaar terug al eens een aantal grote door Greenpeace gedumpte stenen door een bergingsbedrijf uit Terschelling weer uit zee halen.

Met deze vorm van eco-terrorisme profileert Greenpeace zich weer nadrukkelijke als actiegroep in plaats van gesprekspartner aan tafel. Greenpeace plaatst zich buiten de democratische orde. Voor het gebied bij Brighton heeft het VK vastgesteld dat in dit gebied bodemvisserij kan plaats vinden. Dat is te lezen in een officieel document uit 2016.

Greenpeace zet levens van vissers op het spel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *