Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Britse vissersschepen kunnen weer naar ‘vergeten’ scheepswerven

1 min read

Britse schepen kunnen weer terecht bij scheepswerven in Stellendam, Den Helder, Den Oever, Yerseke, Oude Schild, Urk en Lauwersoog.

Britse vissersschepen kunnen weer terecht bij scheepswerven in Stellendam, Den Helder, Den Oever, Yerseke, Oude Schild, Urk en Lauwersoog. Deze worden per direct aangewezen als onderhoudshavens.

Het ministerie van LNV heeft direct afspraken over gemaakt met de Europese Commissie. De havens waren ‘vergeten’ bij het maken van Brexit-afspraken.

Werven in onder meer Stellendam sloegen onlangs alarm. Het bleek dat Britse schepen niet meer in Stellendam mochten komen voor onderhoud. De Stellendamse scheepswerf Damen Maaskant Shipyards liep hierdoor deze week al twee grote opdrachten mis.

Wat was er aan de hand? Door de Brexit worden Britse schepen nu aangemerkt als schepen uit ‘derde landen’. Hiervoor zijn regels opgesteld in verband met illegale visserij. Voor bijvoorbeeld Vlissingen, Scheveningen en IJmuiden is in dit kader vastgelegd dat schepen uit derde landen nog toestemming hebben om hier te komen. Maar andere vissershavens stonden hier niet bij.

Het probleem speelt niet alleen in Stellendam. Ook plaatsen als Den Helder, Den Oever, Yerseke, Oude Schild, Urk en Lauwersoog ontbreken op het lijstje.

Het ministerie van LNV laat weten dat Stellendam voortaan geldt als ‘onderhoudshaven’. Britse schepen mogen daar gewoon naartoe, mits ze hun vis eerst hebben gelost in de havens voor derde landen en ze hun ruimen hebben laten controleren. [Bron]

Lees ook: Stellendam ‘vergeten’ op Brexitlijstje, scheepswerven lopen grote opdrachten mis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *