Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

OVV geeft tussentijdse waarschuwing voor kotters kleiner dan 24 meter

1 min read

Gekapseisde UK 171 geborgen. Foto: Peter Bakker @peterbakker106

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de visserijsector een tussentijdse waarschuwing gegeven voor boomkorkotters met een lengte van minder dan 24 meter.

Uit onderzoek dat tot nu toe is verricht naar de zeer ernstige voorvallen met de visserskotters UK-165 in het najaar van 2019 en de UK-171 in het najaar van 2020 blijkt dat boomkorkotters met een lengte van minder dan 24 meter in een asymmetrische beladingstoestand buitengewoon instabiel kunnen zijn.

Een asymmetrische beladingstoestand is bijvoorbeeld wanneer aan de ene zijde van het schip wel een vistuig in de giek hangt en aan de andere zijde niet. Het schip drijft dan niet meer rechtop in het water, maar krijgt permanente slagzij. Dit kan dusdanig grote gevolgen hebben voor de stabiliteit van het schip, met kapseizen en zinken als mogelijk gevolg.

Naar verwachting wordt het eindrapport naar aanleiding van het kapseizen en zinken van deze visserskotters in de zomer van 2021 gepubliceerd. Bekijk hier de onderzoekspagina UK-165 en UK-171.  De brief met de waarschuwing leest u hier.

[Bron: Onderzoeksraad voor veiligheid]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *