Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Franse vissers blokkeren vistransporten uit het VK

1 min read

Franse vissers blokkeren vistransporten uit het VK.

Honderden Franse vissers hebben gisteravond vrachtwagens met vis uit het Verenigd Koninkrijk geblokkeerd. De Franse vissers protesteren tegen de visserijovereenkomsten in het brexit akkoord.

De onvrede bij de Fransen is ontstaan over de manier waarop het VK omgaat met de voorwaarden van het terugtrekkingsakkoord van de EU die de Franse vissers toegang geeft tot de 6-12 mijlszone van het VK in ruil voor markttoegang.

De betogers besloten om de nacht door te brengen bij een checkpoint waar Britse vrachtwagens met vis onderweg naar Calais en Duinkerken worden gecontroleerd, nu het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten.

De vissers staken er houten pallets en autobanden in brand om warm te blijven. Op een spandoek is te lezen: You want to keep your waters??? Okay….so keep your fish !!

Na te hebben gehoord van de geplande actie in Boulogne-sur-Mer, kozen Britse vrachtwagenchauffeurs ervoor om een andere route te nemen. Volgens Franse verslaggevers waren er gisteren in Boulogne vrijwel geen Britse vrachtwagens te zien.

Britse vissers, van wie er veel afhankelijk zijn van de export naar de EU, zijn ook ontevreden over de gang van zaken na brexit. Omdat zij van snel transport afhankelijk zijn en er sinds de Britse EU-uittreding grenscontroles zijn ingevoerd zou ook hun broodwinning in gevaar zijn.

Enkele vlagkotters die onder Britse vlag varen hebben besloten om hun vangst ergens anders aan wal te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *