Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Klapslof nieuwe vinding na verbod pulsvisserij [video]

1 min read

Klapslof nieuwe vinding na verbod puls visserij. Beeld Noord-Hollands Nieuws

De ‘klapslof’: misschien is het de nieuwe belofte voor Texelse vissers na het verbod op de puls visserij. Visser Jaap van der Vis heeft tien weken proefgedraaid met de klapslof aan het oude vistuig met kettingen. “Het trekt lichter en we vangen meer vis. Het is een lichtpuntje.”

Het besluit van de Europese Unie om binnenkort de puls visserij definitief te verbieden, valt zwaar bij de Texelse vissers. “Het was top-vissen. We bespaarden tot zeventig procent op brandstof en uitstoot van CO2”, vertelt visser Jaap van der Vis. Toch wil hij door. Samen met HFK Engineering wil Van der Vis het sumwing-vistuig nieuw leven in blazen met de ‘klapslof’.

De klapslof moet het traditionele vistuig met loodzware kettingen lichter maken. Die kettingen liggen op een hoop bij de loods van Van der Vis in Oosterend: “We zijn bijna weer terug bij af. Deze kettingen zijn zoveel zwaarder dan de puls slangen. We gaan straks weer zo’n vijftig tot zestig procent meer dieselolie verstoken. De klapslof zorgt ervoor dat de kettingen en het net straks efficiĆ«nter over de zeebodem bewegen.”

Lees hier het artikel op Noord-Hollands Nieuws en kijk onder de video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *