Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Visserijconflict tussen VK en Frankrijk loopt hoog op

1 min read

Het Verenigd Koninkrijk heeft woensdagavond twee patrouilleboten van de Royal Navy naar het Britse Kanaaleiland Jersey gestuurd

Het Verenigd Koninkrijk heeft woensdagavond twee patrouilleboten van de Royal Navy naar het Britse Kanaaleiland Jersey gestuurd. Dit volgt op dreigingen van de Fransen om de haven van het eiland te blokkeren.

Jersey ligt ruim 20 kilometer van de Normandische kust. De Britse premier Boris Johnson heeft de eilandbewoners beloofd om ze door dik en dun te beschermen tegen ‘vijandelijke acties’.

Eerder deze week dreigde de Franse minister van Maritieme Zaken, Annick Girardin om de elektriciteitstoevoer naar Jersey af te sluiten als reactie op de escalerende ruzie over visvergunningen. Jersey is voor het grootste deel afhankelijk van Franse stroom. Slechts 5 procent van de elektriciteit wordt op het eiland zelf opgewekt.

Het conflict is ontstaan over het aanpassen van de regels waaronder Europese vissers in Britse wateren mogen vissen. Hierbij gaat het onder andere over de Britse eis dat vissersschepen moeten zijn uitgerust met VMS (Vessel Monitoring System) en het kunnen aantonen van historische rechten in Britse wateren door Franse (EU) vissers.

Bij eerder acties door Franse vissers zijn vrachtwagens tegengehouden die vis naar het Europese vasteland vervoerden. De Franse vissers hebben gezegd dat ze vandaag voor de derde keer in een week protestacties gaan houden. De Europese Commissie bemiddelt inmiddels in het conflict.

Luister hier op NPO radio: Visserijconflict tussen Verenigd Koninkrijk en Frankrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *