Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Ierse vissers protesteren in Dublin tegen Europees visserijbeleid

1 min read

Iers vissersprotest in Dublin. Foto Trade Union left Forum (FB)

Een vloot van 55 Ierse vissersschepen verzamelde zich vandaag voor zonsopgang bij de ingang van de haven van Dublin om vervolgens in konvooi via de East Link Toll Bridge de rivier de Liffey op te stomen naar John Rodgerson’s Quay in Dublin.

De vissers protesteren tegen de verlaging van quota, de gevolgen van de Brexit en het gemeenschappelijk visserijbeleid van de EU. Dit is het tweede protest van de afgelopen maanden. Eerder in mei was er eenzelfde protest in de Ierse haven Cork.

Vissers uit Donegal, Gawlay, Cork, Louth, Wexford, Waterford en Dublin nemen vandaag deel aan het protest in Dublin, de actie wordt gesteund door de zes belangrijkste visserijorganisaties van het land.

De Ierse visserijsector is meer dan 1 miljard euro waard voor de economie, met 16.000 plaatselijke werknemers in de visserij en de visverwerkende industrie. Door de Brexit is de waarde van het nationale Ierse quotum met 15% gedaald.

Deze maand heeft de Seafood Task Force, die na de Brexit is opgericht, een tussentijds verslag gepubliceerd. Daarin wordt aanbevolen om van september tot december een vrijwillige tijdelijke stilleggingsregeling aan te bieden voor ongeveer 220 rondvisvaartuigen.

De organisatoren zeggen echter dat ze niet naar Dublin zijn gekomen “op zoek naar geld of aalmoezen, We zijn op zoek naar extra quota zodat we kunnen vissen,” aldus een woordvoerder.

De demonstranten zullen een bijeenkomst houden in Guild St Park, waarna een delegatie een brandbrief zal overhandigen aan de Ierse minister-President.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *