Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Franse vissers verstoren bouw windmolenpark op zee [video]

2 min read

Ongeveer dertig schepen omsingelden de Aethra, foto: Marine Nationale

De Franse maritieme autoriteiten van Brest zijn bezig met een onderzoek naar acties van Franse vissers tijdens een protest bij de bouw van een windmolenpark in baai van Saint-Brieuc.

Nadat aan het begin van vorige week via de sociale netwerken een oproep was gedaan om een protest te organiseren, verzamelden verschillende Franse vissersvaartuigen zich donderdagochtend kort voor 10 uur bij het windmolenpark in aanbouw, waar het offshore ondersteuningsvaartuig (OSV) Aethra momenteel sleuven graaft die nodig zijn voor de elektrische aansluiting van de toekomstige windturbines.

De préfet maritime de l’Atlantique heeft het kustwachtschip Trieux van de Gendarmerie Maritime en het opleidingsschip Lion van de Franse marine, met politieagenten aan boord, gemobiliseerd. Deze constateerde al snel talrijke overtredingen van uiteenlopende aard:

1-In de eerste plaats de niet-naleving van het bevel van de maritieme prefect die toezicht houdt op de werkzaamheden aan het windmolenpark: binnendringen in het gebied van het windmolenpark dat verboden is voor de scheepvaart, naderen tot op minder dan 500 m van het werkschip.

2-Maar ook het niet naleven van de internationale voorschriften ter voorkoming van aanvaringen op zee door gevaarlijke manoeuvres in de nabijheid, en het afvuren van noodsignalen bij de de Aethra.

3-En tenslotte, verbale dreigementen van aanvaring en sabotage van het voortstuwingssysteem over de VHF aan de kapitein van de Aethra.

Omsingeld en geënterd door verschillende vissersvaartuigen besloot de kapitein van de Aethra het gebied te verlaten om de spanning te verminderen en zijn bemanning en vaartuig in veiligheid te brengen..

De actie van protesterende vissers kwam kort voor de middag tot een einde. Bij terugkeer naar de kade werden de overtredende vissers opgewacht door de gendarmes van de onderzoeks brigade van de maritieme gendarmerie. Zij houden momenteel de eerste verhoren in het kader van het gerechtelijk onderzoek dat is ingesteld door het bureau van de maritieme aanklager in Brest.

[Persbericht 24 juni Le préfet maritime de l’Atlantique]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *