Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe pelagische ‘Christina S’ voor Schotland

2 min read

Artist impressie van de nieuwe pelagische ‘Christina S’ FR 224. Beeld Karstensen Shipyard.

De Christina S Fishing company uit Fraserburgh, Schotland, heeft bij de Deense Karstensen Shipyard een order geplaatst voor een Pelagische nieuwbouwer van 77,00 meter. Het nieuwe vissersschip zal worden geëxploiteerd door de bekende Simpson-familie uit Fraserburgh, Schotland, in samenwerking met P & J Johnston (Christian Marr).

De Simpson-familie heeft momenteel de 72meter lange FR 224 ‘Christina S’ in de vaart. Dit schip zal worden verkocht bij aflevering van het nieuwe schip. Het nieuwe vaartuig zal volgens hetzelfde patroon als het bestaande vaartuig vissen, traditionele pelagische trawlvisserij, waarbij de doelsoorten makreel en haring zijn, maar ook blauwe wijting.

Ernest (Ernie) Simpson heeft gedurende 5 decennia aan het hoofd gestaan van het Schotse familiebedrijf, maar heeft nu de taak doorgegeven aan de volgende generatie met Allan Simpson als manager en schipper. De familie Simpson heeft een lange geschiedenis in de visindustrie en Ernie zelf, nam het commando over zijn eerste nieuwbouwschip in moeilijke omstandigheden 1976. Sindsdien zijn er onder de naam ‘Christina S’ 2 schepen nieuwgebouwd één tweedehands gekocht.

Allan Simpson gaat door als schipper op het nieuwe schip, zoals hij dat nu ook is op het bestaande.

Karstensen Shipyard is bijzonder trots op deze nieuwe bestelling, die een langdurige werkrelatie met de familie Simpson voortzet. Deze relatie gaat zo’n +30 jaar terug, eerst met ‘Sedulous’ en later met 3 ‘Christina S’en die regelmatig Skagen aandeden voor reparaties en onderhoudswerken. Dit is echter de eerste nieuwbouwer die Simpson en Karstensen samendoen.

Dit nieuwe contract benadrukt de positie van de scheepswerf als de belangrijkste ontwerper en bouwer van grotere pelagische vissersschepen. Karstensen Shipyard heeft voorlopig opdrachten voor niet minder dan 9 pelagische schepen, die in de loop van de volgende 2 jaar zullen worden afgeleverd.

Karstensen Shipyard biedt een uniek concept, inclusief ontwerp, cascobouw en afbouw, waarbij alle oplossingen worden geoptimaliseerd en op maat gemaakt volgens de specificaties en vereisten van de klant. Karstensen is onafhankelijk van alle leveranciers, wat een dergelijke optimalisatie zeer flexibel maakt.

Het ontwerp, de specificatie en de inrichting van de nieuwe “Christina S” is het resultaat van een uitgebreide en nauwe samenwerking tussen de eigenaar en de scheepswerf, waarbij alle details op maat zijn gemaakt volgens de exacte specificaties van de eigenaar.

De focus ligt op het optimaliseren van de vangstkwaliteit en hygiëne, zodat de nieuwe “Christina S” eersteklas kwaliteitsvis aan kan landen. Ook het optimaliseren van de werkomgeving en de veiligheid en het comfort voor de bemanning waren belangrijke aandachtspunten tijdens het ontwerp.

Opmerkelijk is, dat Wartsila het volledig voortstuwingspakket zal leveren, met als hoofdmotor de bekroonde Wartsila 12V31. Met dit contract zet schipper Simpson een langdurige werkrelatie met Wartsila voort.

Eigenaren en werf zijn momenteel bezig met het kiezen van andere hoofdleveranciers. De nieuwe “Christina S” staat gepland voor aflevering in juli 2023. [Nieuwsbericht Karstensen Shipyard]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *